Danas se obeležava Svetski dan vode

       

Razmatranje svetske vodne krize i lociranje uzroka zbog kojih ogroman broj ljudi na planeti nema pristup ispravnoj vodi je tema ovogodišnjeg Svetskog dana voda koji se obeležava danas, 22. marta pod nazivom “Voda za sve“.

Shodno tome i činjenici da zaštita izvorišta pitke vode postaje sve zahtevniji zadatak u savremenom svetu, tako i preduzeće JKP “Vodovod i kanalizacija” čini sve da odgovori ovom kompleksnom zadatku.

Novi Sad ima tri izvorišta vode: Ratno ostrvo, Petrovaradinsku adu i Štrand. Izvorišta vode predstavljaju prvu zonu sanitarne zaštite i u tom delu se ne mogu graditi ili upotrebljavati objekti i postrojenja, koristiti zemljište ili obavljati druge delatnosti ukoliko iste ugrožavaju zdravstvenu ispravnost vode na izvorištu. Zone sanitarne zaštite su unete u Prostorni plan Novog Sada, zavedene su u urbanističku dokumentaciju i samim tim su zakonski pravosnažne.

Ljudski faktor itekako može uticati na kvalitet vode, svesni ove činjenice, JКP “Vodovod i kanalizacija“ je postavilo i upozoravajuće table u neposrednoj blizini bunara na izvorištima. Uprkos tome, sporadično niču deponije, a preduzeće i dalje apeluje na javnost da otpadu nije mesto u blizini izvorišta. Na Petrovaradinskoj adi postoji “divlje naselje” koje nema kanalizaciju kao i ugostiteljski objekat. Ove činjenice predstavljaju probleme koji iziskuju dodatno angažovanje zaposlenih i opreme, što automatski povećava troškove preduzeća, koji se ne mogu unapred planirati niti predvideti, kako bi voda koja se isporučuje građanima bila zdrava i ispravna za piće.

Takođe, nizak vodostaj Dunava koji vremenski traje duže, znatno utiče na podzemlje, te statični nivo podzemnih voda pada, čime se automatski smanjuje kapacitet bunara. Prošlo leto je bilo kišovito, stoga nije bilo problema s pritiskom u slavinama, pa je u sistem pušteno 1.300 litara, dok tehnički maksimum iznosi 1.500 litara u sekundi. U slučaju ekstremno visokih temperatura i niskog vodostaja, JКP “Vodovod i kanalizacija“ ulaže izuzetne napore da obezbedi nesmetano vodosnabdevanje grada očuvanjem i regenerisanjem postojećih vodozahvata. Apeluju na sve njihove korisnike da vodu troše racionalno, da proveravaju i održavaju svoje unutrašnje instalacije kako bismo sprečili nepotrebno i prekomerno trošenje ovog dragocenog resursa.

Svetski dan voda se ne sme posmatrati kroz prizmu kalendarskog zaokruženog datuma, naprotiv, koliko je ozbiljan problem nedostatak pijaće vode, taj dan treba posmatrati kroz osnovnu karakteristiku vode, kao sastavni elemenat prirode i kao takvu mora se čuvati i štedeti jer ovaj resurs nije neiscrpan. Otuda bezbednost izvorišta predstavlja prioritet za funkcionisanje grada, naše zajednice danas, ali i u vremenu koje dolazi.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments