Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

Vlada Srbije trebalo bi prema najavama da na današnjoj sednici odluči o slanju zahteva Kforu za vraćanje bezbednosnih snaga Srbije na Kosovo.

To je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti u ponedeljak. On je tada rekao da će nakon sednice Vlade Srbije u četvrtak zvanično biti upućen zahtev Kforu povratak bezbdnosnih snaga Srbije na KiM po Rezoluciji 1244, što su srpski zvaničnici nakon postavljanja barikada na severu KiM najavili.

Vučić je rekao da je ponosan na pripadnike oružanih snaga Srbije jer je popuna nikada bolja.

Sa slanjem zahteva Kforu ne slažu se Sjedinjene Američke Države, a njihov specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriojel Eskobar rekao je uoči jučerašnjeg sastanka sa Vučićem da se SAD kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

On je posle sastanka sa Vučićem ponovio da SAD „kategorički odbacuju povratak Vojske Srbije na sever Kosova.

– Ne treba da militarizujemo ovu krizu. Ovo nije trenutak da se koristi vojska, ovo je trenutak da se koristi diplomatija, dijalog i kompromis. Kao i mašta, da zamislimo šta donosi budućnost regiona – istakao je Eskobar.

Ni Nemačka ne podržava slanje vojske Srbije na Kosovo.

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok izjavila je da je povratak Vojske Srbije na Kosovo neprihvatiljiv.

Berbok je na Tviteru ocenila da je Kosovo smanjilo tenzije odlaganjem izbora, ali je „nedavna retorika Srbije“ učinila suprotno.

– Kosovo je smanjilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora. Nedavna retorika iz Srbije učinila je suprotno. Predlaganje slanja srpskih snaga na Kosovo potpuno je neprihvatljivo, kao i najnoviji napadi na Euleks. Sva moja podrška ide dijalogu koji vodi izaslanik EU Miroslav Lajčak – navela je Berbok.

Happy portal

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
16/12/2022 00:04

Ziv nisam sta ce da odluce… 🙂