Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS SLAVIMO POLAGANJE POJASA PRESVETE BOGORODICE. Ovaj običaj je posebno vezan za porod

Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Polaganje pojasa Presvete Bogorodice.

Reč je o prazniku posvećenom jednoj od hrišćanskih relikvija  pojasu. Po predanju pripadao majci Isusa Hrista, Bogorodici Mariji. Pojas je isplela od kamilje dlake sama Bogorodica. Pojas se čuva u svetogorskom manastiru Vatoped i predstavlja jedinu dragocenost sačuvanu iz života Hristove majke.

Priča kaže da je nakon Bogorodičine smrti, Sveti Toma u grobu pronašao samo pojas. On ga je uzeo i čuvao ga kao relikviju do kraja života.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. veka.

Običaji

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji ne mogu da imaju dece. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve doneti potomstvo.

Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Pojas bio i kod kneza Lazara

Bogorodičin pojas je uprkos starosti, premeštanjima i povremenim krađama ostao sačuvan sve do današnjih dana. Svetinja se više puta delila na delove i nalazila u raznim zemljama, za nju su ratovali i nosili je sa sobom u bitke kao garant pobede.

U 14. veku sudbina Bogorodičinog pojasa preplela se sa sudbinom našeg naroda. Naime, relikvija je dospela u posed kneza Lazara koji ju je čuvao.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti