Претрага
Претрага
Close this search box.

DECA IZ REGIONA GOSTI NOVOG SADA Spreman kamp za 36 mališana koji će im omogućiti bolje upoznavanje domovine – Vučević: Želim vam prijatan boravak u našem gardu!

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Ovogodišnji kamp okupio je 36 srpske dece uzrasta od 10 do 14 godina iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, koji će boraviti u Republici Srbiji u periodu od 10. do 14. jula. Tokom boravka učesnici kampa će imati priliku da se upoznaju sa svojom istorijom, jezikom, kulturom. 
Deca će pored Novog Sada, posetiti i Beograd, Vrbas, Sremske Karlovce, manastire Fruške gore, kao i različite spomenike kulture, muzeje i turističke atrakcije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas u Gradskoj kući ugostio je organizatore i učesnike trećeg kampa za srpsku decu iz regiona kojima je poželeo dobrodošlicu i poželeo prijatan boravak.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Drago mi je što će učesnici Kampa, srpska deca iz regiona, nekoliko dana biti u poseti Srbiji i što će moći da se upoznaju sa novim drugarima, da slobodno razgovaraju na svom jeziku, da kroz obilazak Srbije spoznaju sveukupno bogatstvo našeg naroda. I nama je uvek drago kada obiđemo sve one krajeve gde živi srpski narod i vidimo koliko smo toga generalno uradili za evropsku kulturu i civilizaciju – rekao je Vučević.

On je poželeo deci prijatan boravak u našem gradu, da ponovo dođetu i da dođu sa svojim porodicama, a iznad svega im želi da opstanu i ostanu na svojim vekovnim prostorima.

– Govorite na svom jeziku, da možete da pišete na svom pismu, da možete sa ponosom da nosite vaša imena i prezimena. Verujem da je ovo samo jedna u nizu poseta i da ćemo uspeti da organizujemo i uzvratne poste, kako bi naši đaci otišli da vide gde vi živite, gde živi srpski narod u regionu i da se bolje međusobno upoznate – istakao je gradonačelnik.

Prisutnima se obratila i Olivera Đukić, koja se u ime dece zahvalila na gostoprimstvu i prilici da bude učesnik Kampa, istakavši da sva deca uživaju u obilascima i pripremljenom programu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Cilj kampa je očuvanja srpske tradicije, jezika i kulture, a ove godine je organizovan trići put. Organizatori trećeg Kampa za srpsku decu iz regiona su poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Sanja Lakić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, koji se obratio prisutnima.

– Ovaj kamp je osmišljen tako da deca upoznaju istoriju srpskog naroda, da posete brojne institucije i ustanove, ali i da vide prirodne lepote naše Srbije. Takođe, cilj je i stvaranje novih prijateljstva kojima se grade neki novi mostovi saradnje – rekao je Ćutilo.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Topić Z.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti