Претрага
Претрага
Close this search box.

DECENIJA RAZVOJA JEDNOG DELA GRADA – GRBAVICA

Foto: Gradske info

U poslednjih 10 godina razvoja Novog Sada, svedoci smo njegovom sveopštem procvatu. Osim finansijskog oporavka grada, prosperitet je vidljiv i kroz brojne kapitalne projekte i ulaganja u gotovo sve oblasti društvenog života. Međutim, postavlja se pitanje – koliko se svaki deo našeg grada promenio, razvio i unapredio za ovaj vremenski period?

Grbavica predstavlja jedan od najurbanijih i najatraktivnijih delova grada za život, u kojem komunalnih problema gotovo da i nema, a uslovi života su na visokom nivou.

Ovo je i kraj koji je na svega 15-ak minuta hoda od centra, i koji u svom „rejonu“ sadrži vrtiće, tri osnovne škole, tri srednje škole, Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Dr Milan Petrović“, pijacu, dva studentska doma i Kulturnu stanicu.

Početkom 2000-ih godina ovaj kraj drastično je i surovo izmenio svoj profil. Od nekada mirnog, porodičnog stanovanja, u kojem su dominirale kuće, Grbavica postaje žrtva neplanske i masovne gradnje stambenih zgrada.

Na uštrb toga, zelenilo i široki trotoari zamenjeni su uskim stazama i prometnim ulicama, u kojima je parking prava dragocenost.

Dečija igrališta gotovo da nisu ni postojala, već samo prazni asfaltni ili zemljani prostor među blokovima zgrada, koje su deca prisvojila sebi.

Promenom vlasti u Novom Sadu 2012. godine, zatečeno stanje u gradu, a konkretno i na Grbavici, nije se moglo vratiti u prvobitno.

Međutim, uprkos tome, započet je planski pristup razvoja ovog dela grada. Marljivo i kontinuirano radilo se na humanizaciji i oplemenjivanju ovog prostora, a u skladu sa mogućnostima budžeta.

Za proteklih 10 godina, deca sa Grbavice dobila su prvi put bezbedna i uređena igrališta.

Foto: Gradske info

U Ulici Milana Simovića, u delu Grbavice koji njegovi meštani popularno nazivaju „Dvora“, umesto ogromnog nehigijenskog peščanika izgrađeno je tipsko igralište za decu. Prostor oko igrališta opremljen je klupama, kantama za smeće i drugim mobilijarom. U ovom dvorištu, izgrađen je i teren za vežbanje na otvorenom.

Nova igrališta izgrađena su i na Trgu Komenskog, kao i Ulici Vladimira Nikolića.

Foto: Gradske info

U bloku ulica Miše Dimitrijevića i Doža Đerđa rekonstruisano je igralište i postavljeno energetski efikasno osvetljenje.

Zapušteni park kraj Srednje medicinske škole „7. april“ dobio je novo ruho, teren za vežbanje na otvorenom i zelenilo.

Foto: Gradske info

Na prostoru Kulturne stanice „Eđšeg“ podignut je standard poimanja sportskih terena, stavljena je moderna podloga, unapređeno osvetljenje i zamenjeni koševi na košarkaškim terenima.

Kada je reč o deci, neizostavno je pomenuti činjenicu da je na mestu nekadašnje policijske stanice na uglu ulica Miše Dimitrijevića i Kolo srpskih sestara u toku izgradnja novog vrtića.

Foto: Gradske info

Za ovu investiciju izdvojeno je iz gradskog budžeta 298 miliona dinara, a završetak radova očekuje se do kraja ove godine. Ovaj vrtić primiće do 225 dece podeljenih u 8 grupa, uzrasta od 3 do 7 godina.

Deo dece iz ovog dela grada gotovo sigurno će naći svoje mesto u novom objektu Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“.

Kada je reč o školskom obrazovanju, na Grbavici su u toku dve izuzetno značajne i krupne investicije.

Srednja medicinska škola „7. april“ u procesu je proširenja prostornih kapaciteta, za novih 16 učionica i izgradnju fiskulturne sale. Ulaganjem sredstava u iznosu od oko 400 miliona dinara, iz budžeta Grada, praktična nastava i fiskultura konačno će se odvijati u ovom objektu u skladu sa potrebama učenika i nastavnika.

Foto: Grad Novi Sad

OŠ „Vasa Stajić“ zahvaljujući ulaganju grada u iznosu od oko 262 miliona dinara dobiće novu, modernu fiskulturnu salu, koja će nadzemnim tunelom biti povezana sa zgradom škole, dok će i okolni prostor biti adekvatno uređen.

Foto: Grad Novi Sad

Grbavica je u periodu od proteklih 10 godina i infrastrukturno opremljena odnosno obnovljena.

Koliko je to nivo izgrađenosti iz prve dekade XXI veka dozvolio, ali broj parking mesta u ovom kraju je proširen. Obnovu putne infrastrukture doživele su nedavno i ulice Doža Đerđa i Vojvođanska, kojima je sada pravi užitak proći.

Poslednji u nizu infrastrukturnih radova obuhvatili su izgradnju saobraćajnih površina, parkinga, pešačkih površina, atmosferske kanalizacije i javnog osvetljenja u stambenom bloku ograničenom ulicama Vojvođanska, Vere Pavlović i Lasla Gala.

Foto: UGZI

Ova investicija će doprineti praktičnijem i funkcionalnijem životu stanovnika ovog bloka, a za šta je iz budžeta Grada uloženo oko 31,4 miliona dinara.

Deo Grbavičana, koji pripadaju MZ „7. juli“, nedavno su dobili na korišćenje novi, renovirani, objekat svoje mesne zajednice, u Ulici Cara Dušana 27, na preko 130m². U okviru ovog objekta nalazi se i klub penzionera, koji funkcioniše u okviru Gerontološkog centra.

U okviru MZ „7. juli“ u planu su još i radovi na saobraćajnoj i infrastrukturnoj rekonstrukciji dve ulici, u iznosu od 300 miliona dinara.

Prema navodima Gradonačelnika Grada Novog Sada, Milana Đurića, na prostoru ove mesne zajednice, od 2012. godine uloženo je preko 2,5 milijarde dinara.

Kvalitetu života na Grbavici doprinose i brojni radovi koji njihovim meštanima nisu toliko vidljivi i merljivi, ali predstavljaju velika ulaganja iz budžeta Grada. Tu svakako treba pomenuti i rekonstrukcije na vrelovodnoj mreži na prostoru gotovo cele Grbavice, a koje su urađene u prethodnih 10 godina.

Ozelenjavanje i uređenje kvarta postala je redovna godišnja aktivnost gradskih službi i javnih preduzeća, te je ovaj kraj ipak postao i zeleniji i sređeniji nego pre 10 godina.
Meštane Grbavice uskoro očekuje i projekat uređenja i postavljanja osvetljenja u prostoru oko crkve na Grbavici, čime će ovaj prostor dobiti novi sjaj i izgled koji svakako zaslužuje.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti