Dečija nedelja od ponedeljka u Novom Sadu, promocija zdravog života i sporta širom grada

Foto: nsuzivo.rs

Manifestacija “Dečija nedelja” ove godine će se održati od 4. do 10. oktobra, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, au organizaciji Udruženja “Život kao inspiracija” pod nazivom “Dete je dete, da ga volite i razumete”.

Savetnica gradonačelnika Ljiljana Koković, kordinatorka projekta Ljiljana Maširević i promoter manifestacije Veljko Milanović, mladi džudista osvajač brojnih medalja na evoprskim i svetskim takmičenjima, govorili su o važnosti održavanja ove manifestacije.

-Za realizaciju manifestacije Grad Novi Sad je iz budžeta izdvojio milion dinara. Gradska uprava za socijalnu dečiju zaštitu je 28. septembra uputila vrednosne nalepnice i markice za ustanove Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad, Železnice Srbije, Novosadskom pozorištu, Pozorištu mladih Novi Sad, Kulturnom centru Novog Sada, Srpskom narodnom pozorištu, bioskopima i SPENS-u. Tokom realizacije manifestacija “Dečija nedelja 2020” za vrednosne nalepnice prikupljeno je 559 hiljada dinara- istakla je Koković.

Stručna komisija je razmotrila pristigle molbe, a na osnovu potreba i raspoloživih sredstava doneta je odluka da se prioritet da potrebama dece u produženim boravcima, u osnovnim školama, koju uglavnom pohadjaju deca romske nacionalnosti. Zaključkom gradonačelnika ovaj iznos je raspodeljen na tri ustanove osnovnog obrazovanja u Novom Sadu.

Ovogodišnji promoter “Dečije nedelje”, Veljko Milanović; foto: nsuzivo.rs

Koncept manifestacije podeljen je u nekoliko segmenata, a od ove godine i saradnja sa savezom za školski sport sa ciljem da se deca i mladi bave sportom, naglasila je koordinatorka projekta.

-Rešili smo da promovišemo zdrave stilove života kod sve dece, a posebno kod dece sa invaliditetom. Uključili su se značajni sportski klubovi u Gradu Novom Sadu koji će prezentovati svoje sportove, kroz naziv “Svi smo mi pobednici”. Želimo da motivišemo decu i mlade da se bave sportom, ne moraju svi da budu šampioni, bitno je da živimo zdravo, da se upoznamo sa različitim sportovima- istakla je.

Institucije koje su se priključile manifestaciji Kulturni centar u Futogu, Kulturni centar Rumenka, Kulturni centar Novog Sada, u saradnji sa novosadskim školama.

Tradicionalno će se i ove godine organizovati berza knjiga, koja će se održati sledeće subote ispred Promenade. Koordinatorka posebno naglašava događaja “Provodim dan kako najbolje znam”, koji će se održati sledećeg vikenda, na Kameničkoj Adi, koji je namenjan osobama sa invaliditetom, sa željom da deca i roditelji kvalitetno provedu vreme.

Ovogodišnja manifestacija počinje i završava se muzikom, koncertom na vodi. Deca su izvođači, roditelji i ostali posetioci su publika, na obali reke.

Maširević navodi da je od velikog značaja i saradnja sa Gradskim zelenilom i Čepom do osmeha, sa kojima će izmaštati izgled dvorišta u vrtiću “Bubica”.

Ovogodišnji promoter “Dečije nedelje” je Veljko Milanović, koji dolazi iz Stepanovićeva i učenik je osmog razreda. Džudom se bavi već sedam godina, a osvajač je preko 140 medalja i 11 pehara, trostruki sam prvak države, osvajač bronzane medalje na Školarijadi, kao i brojnih brojnih medalja na evroprskim i svetskim takmičenjima.

-Ovo će mi puno značiti u daljem radu, daće mi mnogo motivacije za dalja takmičenja- istakao je Veljko.

Manifestacija „Dečija nedelja“ podrazumeva mnoge besplatne sadržaje i radionice na otvorenom koje imaju za cilj da afirmišu dečije talente, a više informacija o svim sadržajima dostupan je na sajtu Grada.

nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti