Dejan Aleksić dobitnik nagrade “Miroslav Antić”

       

U Skupštini Grada Novog Sada danas, 11. marta je priređena konferencija za novinare povodom tradicionalne 12. manifestacije “Antićevi dani” koja će biti održana od 13. do 15. marta.

Na konferenciji su govorili: Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada i zamenik predsednika Odbora manifestacije “Antićevi dani”, Miroslav Radonjić, član Odbora i predsednik žirija za dodelu nagrade “Miroslav Antić” i Miljana Kozarov, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada.

“Ova, 12. po redu manifestacija posvećena Miroslavu Antiću u Novom Sadu, evropskoj prestonici omladine i kulture, prilika je da se na pravi način, u kontinuitetu, pokažu dostignuća najvećeg umetnika ovog grada u oblasti književnosti, slikarstva, filma i novinarstva”, kazao je Jelušić.

Govoreći o programu predstojećih “Antićevih dana”, Miljana Kozarov, pomoćnik direktora KCNS, naglasila je da će tokom trodnevne manifestacije publika još jednom imati priliku da se uveri u umetničku svestranost popularnog Mike.

“Uredništvo KCNS, u konsultaciji sa porodicom Antić, sačinilo je likovni deo programa manifestacije, a u njega je uvršten i predlog koji je dugogodišnji član Organizacionog odbora manifestacije i član žirija, Dr Draško Ređep, dostavio pre svoje smrti”, rekla je Kozarov i naglasila da je sadržaj “Antićevih dana” namenjen svima: deci, mladima, stručnoj javnosti i umetnicima koji inspiraciju nalaze u opusu ovog umetnika.

Kozarov je, takođe, dodala da je KCNS pre nekoliko dana gostovao na Danima mimoze u Herceg Novom i tom prilikom predstavio je manifestaciju „Antićevi dani” i film o ovom vrsnom umetniku što je izazvalo veliku pažnju publike i tamošnje javnosti. Ova promocija realizovana je kao plod Protokola o saradnji koji su pre pola godine potpisali direktori Kulturnih centara Novog Sada i Herceg Novog.

Kozarov je najavila da će manifestaciju u sredu u 12 sati u Gradskoj kući otvoriti gradonačelnik Miloš Vučević, a pozdravnu reč uputiće direktor KCNS Bojan Panaotović. Antićeve pesme kazivaće Miodrag Petrović, a Hor OŠ “Miroslav Antić” izvešće nekoliko njegovih pesama. Mikina dela u svom aranžmanu predstaviće i dvojac Miloš Zubac i Milan Korać.

Istog dana biće otvorene dve izložbe – U Kulturnoj stanici Eđšeg, u 18 sati, izložba dečjih radova, odabranih na tradicionalnom konkursu, a u isto vreme u Likovnom salonu KCNS biće otvorena izložba „Sve boje sveta” koja će sadržati Antićeve slike sa motivom suncokreta, nastale 1986. godine. Izložbu će upotpuniti i projekcija video – radova Filipa Markovinovića, nastalih na Likovnoj koloniji “Miroslav Antić” 2009. godine.

Program će biti nastavljen u Klubu “Tribina mladih” priređivanjem Poetske večeri, a prvi dan biće završen sećanjem na Draška Ređepa počevši od 20 sati u IK “Prometej.” Učestvovaće Zoran Kolundžija, Miroslav Radonjić i Rale Damjanović.

Drugi dan manifestacije 14. marta započeće odlaskom delegacije Grada Novog Sada i članova Odbora na pesnikov grob, a potom će kod pesnikovog spomenika u Dunavskom parku, a na dan Antićevog rođenja, učenici Osnovnih škola “Dušan Radović” i “Miroslav Antić” recitovati njegove stihove. Potom, u 13 sati u Malom likovnom salonu biće otvorena izložba “Prostor je brzina uma”, a u 18 sati u Klubu “Tribina mladih” biće predstavljena antologija Jana Labata i Miroslava Antića. Izložba retrospektivnih dela nastalih na Umetničkoj koloniji “Miroslav Antić” biće otvorena u 19 sati.

Poslednjeg dana manifestacije, u petak 15. marta, u Velikoj sali KCNS u 11 sati biće priređen susret pesnika sa novosadskim đacima. Potom će u Likovnom salonu KCNS-a biti održana promocija knjige prošlogodišnjeg laureata nagrade “Miroslav Antić”, Nenada Šaponje. Manifestacija “Antićevi dani” biće završena uručenjem pesničke nagrade ovogodišnjem laureatu u 19 sati u Gradskoj kući.

Član Odbora i predsednik žirija “Antićevih dana” Miroslav Radonjić, na kraju konferencije za novinare, saopštio je da je žiri u sastavu – Mina Đurić, Nenad Šaponja i Miroslav Radonjić – jednoglasno odlučio da se nagrada “Miroslav Antić” za 2018. godinu dodeli Dejanu Aleksiću za zbirku pesama “Radno vreme raja” u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

“Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, u izvesnom smislu nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Aleksić je pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu čija poezija je već uveliko prepoznata na mapi savremenog srpskog pesništva. Svedenost Aleksićeve lirike duboko se opire pripadnosti našoj sveopštoj kulturi kašnjenja”, rekao je Radonjić.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: