Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Moja želja je bila da Novi Sad dobije botaničku baštu, sa tim se pre 50 godina krenulo. Čak je i lokacija bila određena- započela je za nasš portal dr Ružica Igić, redovna profesorka i šef katedre na Departmanu za biologiju.

Kada se pre pola veka govorilo da Novi Sad treba da ima svoju botaničku baštu, bila je određena čak i njena lokacija, a to je Podgrađe Petrovaradinske tvrđave kod Lovotursa. Tada je i Matica srpska bila uključena u projekat zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom.

-Mislim da Grad Novi Sad treba sada da ima razumevanja i da nam pomogne da konačno napravimo botaničku baštu u našem gradu, ionako se stalno priča da se nešto seče. Hajde onda da pokažemo građanima da je Novi Sad ipak zeleni grad. Zamislite u Podrađu tvrđave lepo sređene zgrade i još mogućnost odlaska u botaničku baštu- navela je dr Igić.

Prof. dr Ružica Igić sa Prirodno-matematičkog fakulteta; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Profesorka Igić rekla je za NS Uživo da je to velika investicija, ali ne toliko koliko je velika njena korist.

-Svuda u svetu svaki veći grad ima botaničku baštu, a ja mislim da Novi Sad to zaslužuje. Mi smo svi spremni da donosimo u tu botaničku baštu sve što se traži- nastavila je profesorka Igić.

Sagovornica je naglasila da je taj prostor dovoljno prostran, vlažan i u kojem bi mogli različiti ekosistemi da se naprave kako bi to delovalo reprezentativno.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Botanička bašta, koja je u centru Beograda, nije prva. Pančić je napravio prvu botaničku baštu u Beogradu koja je bila poplavom uništena i kasnije je Jevrem Obrenović napravio drugu, zato se i zove Jevremovac. U tu botaničku baštu ulažu i stranci, u njoj postoji i Japanski vrt- istakla je prednosti profesorka Igić.

Ivona Karan

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kristina
26/03/2021 16:25

Bravo!

Nevena
27/03/2021 08:29

Zaista divna ideja! I tako gradu manjka parkova i zelenih površina.Samo da i gradski oci odobre!