Претрага
Претрага
Close this search box.

Detalji konkursa za srednju policijsku školu: Ko želi da bude policajac, ove uslove mora da ispuni

Foto: N1

Od 1. septembra u novu srednju školu unutrašnjih poslova krenuće 210 polaznika. Posle gotovo 15 godina škola ponovo počinje sa radom. Konkurs za prijavu traje do 18. aprila.

Srednja škola “Jakov Nenadović” nastaviće tradiciju srednje škole “Pane Đukić”, koja je od 1967. do 2009. godine odškolovala 28 generacija, tj. oko 14.500 policajaca. Konkurs za prijavu traje do 18. aprila, piše RTS.

“Kada je prestala sa radom srednja škola unutrašnjih poslova, 2009. godine, mi smo praktično ostali bez srednjeg stručnog obrazovanja za zanimanje policajac. To je jedna profesija, kao što je policijska, sebi nikakao nije smela da dozvoli. Navešću vam jedan podatak, od 20 članova kolegijuma direktora policije, 12 je završilo srednju školu unutrašnjih poslova. Oba državna sekretara u ministarstvu su završila srednju školu ununutrašnjih poslova. Svi ovi argumenti su bili dovoljan razlog, dokaz i prilog odluci ministra da pokrene inicijativu za ponovnim osnivanjem škole”, kaže za RTS državni sekretar u MUP-u Željko Brkić.

Foto: Stefan Koprivica/Ilustracija

Neki od uslova za konkurs su da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, tj. da mu nije izrečena vaspitna mera ili kazna maloletničkog zatvora, kao i da ispunjava kriterijume zdravstvene, psihološke i fizičke sposobnosti i bezbednosne uslove za sticanje obrazovanja.

“Plan i program će u potpunosti odgovarati potrebama MUP-a, biće kompatibilan sa svim policijskim poslovima i delatnostima koje su u vezi sa obavljanjem policijskih poslova, pratiće savremene trendove kriminala, kao i sve pojavne forme i oblike njegovog ispoljavanja i ono što je jako važno – naši učenici, a razliku od ranijeg perioda, imaće najbolje i najsavremenije uslove neophodne za boravak, za smeštaj i za učenje“, dodaje Brkić.

Centar za osnovnu policijsku obuku nastaviće da obučava nove generacije polaznika. Nakon COPO-a i srednje škole, zaposleni u MUP-u imaće isti status.

“Za najbolje učenike nastojaćemo da svoje školovanje nastave na Kriminalističko-policijskom univerzitetu. Pored visokokvalitetnog obrazovanja i visokokvalitetne obuke mi ćemo nastojati da nakon četiri godine školovanja naše učenike vaspitamo u duhu i skladu sa najvišim društveno moralnim standardima. Da ih naučimo skromnosti, iskrenosti i pravednosti. I što je najvažnije, da usvoje najvažnije vrednosti policijskog poziva i da policijske poslove obavljaju čistih ruku, hladne glave i toplog srca”, zaključuje Brkić.

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага