Претрага
Претрага
Close this search box.

DETALJNA MAPA PLAŽA GDE IMA MEDUZA U GRČKOJ! Pojavila se i najopasnija – ljubičasta meduza! Ovo morate da uradite ako vas ožare!

Foto: FOTO: SHUTTERSTOCK

Prvenstveno osetimo simptome ujeda meduze, pa ih tek onda ugledamo. Najčešći simptomi su žarenje, peckanje i svrab.

Grčki opservatorijum za biodiverzitet (biološku raznovrsnost živih bića) objavio je mapu koja prikazuje područja i plaže na kojima ima meduza. Mapa se konstantno ažurira, a i korisnici mogu da dopune listu plaža na kojima su videli meduze.
Foto: kurir.rs
Kada vas opeče meduza ožareno mesto na koži postaje crveno, natečeno i bolno na dodir.U Jonskom i Egejskom moru pojavila se sada i ljubičasta meduza, jedna od najopasnijih vrsta na Mediteranu zbog jakog neurotoksina koji ima, a koji se prenosi ubodom.
Opekotina ovih meduza je veoma bolna. Ukoliko kontakt sa njima, pošto se pojavljuju u jatima, obuhvati više od polovine tela, tada je neophodna hospitalizacija. Ispuštaju neurotoksine, pa se na koži javljaju otoci, bolne opekotine i osip, a kod onih sa povišenom osetljivošću može doci i do kardioloških problema, tahikardije, pada pritiska, jake glavobolje, dijareje, bronhijalnog spazma, gušenja i povraćanja.
Sada je učestalo njihovo pojavljivanje zbog promene klimatskih uslova i porasta temperature mora, a ranije se viđala u intervanilima od po nekih 10 godina.
Za sada upozorenje na ljubičaste meduze odnosi se na turiste koji letuju ili planiraju da letuju na Kefaloniji, Zakintosu, Krfu, Peloponezu, ali i da obilaze Paksos i Antipaksos. Lokalni mediji uveliko pišu da se primećene i na atinskim plažama. Kupači su upozoreni da ne ulaze u vodu.
Foto: SHUTTERSTOCK

 

Nismo očekivali da će ovog leta biti toliko ljubičastih meduza koje su prošlog leta bile lokalizovane samo u manjim delovima Egeja, da bi se ovog leta proširile na celo Sredozemlje i Jonsko more. Pratimo situaciju i čekamo da vidimo šta ce se dešavati na Jadranskom moru – izjavio je za TV Skaj Hristos Taklis, morski biolog i menadžer Grčke opservatorije biodiverziteta.
Objasnio je da stigle iz Italije u potrazi za toplijom vodom, jer se hrane planktonima. Ova vrsta meduza je do sad bila prisutna u Mediteranu uglavnom u blizini španske i italijanske obale.
Pomaže ova krema
Kada vas opeče meduza, bilo koja, najpre je treba skinuti ako je ostala na koži, i na obali odmah ožareno mesto dobro istrljati peskom kružnim pokretima da bi se otklonile zaostale žarulje. Onda isprati dobro morskom vodom, pa namazati grčki lek “fenystil” kremu. Ponavljajte mazanje kreme. Može se popiti i tableta antihistaminika.
Ukoliko se jave bilo kakve tegobe osim svraba i žarenja odmah posetite lekara.
kurir.rs

 

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Boris
16.06.2022 12:33

Hvala vam za objavu ove vesti, ali bi bilo mnogo lakše da ste napisali i link ka mapi da se može koristit, a ne samo sliku mape.

Gost
Aleksandra
27.06.2022 21:01

Fenistil krema nije Grčki lek, prodaje se i kod nas i ustvari je gel koji hladi i umiruje kozu. Osim za tretiranje mesta koje je ozarila meduza, odličan i za jako crvenilo i svrab od ujeda komaraca, mrava itd.

Povezane vesti