Foto: Screenshot/IG/bez.vez

Ručni vez asocira na razonodu kojom su se naše bake zanimale u slobodno vreme. Međutim, on je sve popularniji u poslednje vreme, a protkan je savremenim detaljima pa samim tim postaje moderni ručni vez. Devojka koja ga je oživela govorila je za NS Uživo.

-Za mene je to oslobađajuća aktivnost, aktivnost koja mi pokazuje koliko sam se naučila strpljenju, ali i koliko još to strpljenje treba da učim – rekla je Marina Čabrilo, devojka koja je vez pretvorila u svoj mali biznis i dodaje – na našem prostoru nije lako živeti od nečega što stvaraš svojim rukama, mada opet i nije nemoguće ukoliko je osoba spremna da prihvati dosta žrtve koje tržište nameće. Na početku je to bio samo moj hobi, međutim sada je to sve uznapredovalo i trenutno svi koji žele, imaju mogućnost da se prijave na moje radionice veza, gde učimo osnovne tehnike.

-Kada govorimo o vezu nemoguće je izolovati misao o njegovoj isprepletenosti tradicijom. Za naše bake i prabake to je bila svakodnevna aktivnost buđenja kreativne energije i bega u neki mali unutarnji svet u kome su mogle sve i zaista mislim da je divno što vez zaista može savladati svako i kroz to dalje posmatrati kako se otvaraju nove ideje i portali kreativnosti.” – objašnjava Čabrilova.

Umetničko-zanatski proizvodi namenjeni su prodaji na tržištu, a put veza, pa i drugih ručnih radova, do te tačke, bio je dug. Borba žena i prevazilaženje prepreka na tom putu koji ih je doveo do prostora u javnosti podrazumevala je njihovo udruživanje i zajedničko istupanje.

Na pitanje kako je nastala ideja njenog kreativnog kutka pod nazivom “Bezvez”, Marina ističe da je veoma važna podrška dragih ljudi pri odluci da plasiramo i javno delimo svopstveni rad.

-Od samog starta bezvez smo bile mama i ja. Ona je šila cegere, a ja sam vezla. Zajedno je mnogo lakše. Zauvek ću joj biti zahvalna što je i pored svog posla nalazila vremena da tako posvećeno i sa puno ljubavi stvara bezvez. Ime je nastalo od tatine šale na jedan od mojih vezova, “Baš ti je bezvez taj vez” i tako su se kockice same sklapale – dodaje Marina.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments