Dina Vučinić: Upis u vrtiće PU „Radosno detinjstvo“ je tek počeo, ostalo je još 437 slobodnih mesta

Foto: The Exponent

Povodom saopštenja Saveta za obrazovanje GO Stranke slobode i pravde o upisu dece u PU „Radosno detinjstvo“ oglasila se članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić i obrazložila da proces upisa u tu predškolsku ustanovu još nije završen.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Zahvaljujući dobroj obrazovnoj politici Grada Novog Sada upis dece u vrtiće danas ne predstavlja zabrinjavajuću okolnost za roditelje, kao što je to bio slučaj pre deset godina kada je upis bio čista lutrija. Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ je rezultate konkursa postavila na sajt ustanove u ponedeljak, 13. juna, odmah posle ponoći, tačnije u 00.01 časova, trudeći se da na taj način predupredi opterećenost sajta. Takva situacija se, nažalost, ipak desila u trenutku kada je veliki broj zainteresovanih roditelja, u isto vreme želeo da se informiše. Tačno je da sajt tog dana nije funkcionisao nekoliko sati, ali moramo napomenuti i to da su rezultati konkursa bili okačeni na oglasne table svih vrtića „Radosnog detinjstva“. Da su roditelji bili informisani pokazuje broj potpisanih ugovora u prva tri dana- izjavila je Dina Vučinić i dodala:

– Na konkursu je poštovan zakonski normativ i za sada je primljeno 1005 dece. Važno je reći da to nije konačan broj i da je ostalo još 437 slobodnih mesta, ali i da su u vrtićima i dalje predškolci koji čim upišu škole ostavljaju slobodno mesto za drugu decu.
Ona je rekla da će nakon završetka konkursa PU „Radosno detinjstvo“ tražiti odobrenje od 20 posto, za proširenje kapaciteta, a na osnovu člana 30. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i podsetila da u vrtiće predškolske ustanove ide 17 096 novosadskih mališana, potpuno besplatno.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Takođe, Novi Sad je prvi grad u Srbiji uveo subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima i godišnje izdvajamo 351 milion dinara za boravak 3400 dece. Paralelno sa time, krenuli smo u proširenje postojećih i izgradnju novih objekata. Ove godine se završavaju dva nova vrtića, a počela je izgradnja još dva. Veliki broj zahteva za upis pokazuje da grad raste i da je potreba za vrtićima sve veća- istakla je članica Gradskog veća za obrazovanje.

Podsećamo, Grad Novi Sad i ove godine obezbeđuje sredstva za potpuno besplatan boravak za više od 17.000 dece u vrtićima PU ,,Radosno detinjstvo“, a za ovu namenu planirano je 649.053.037,00 dinara.

Takođe, od početka naredne radne godine, odnosno u septembru, biće završena dva nova vrtića- u Veterniku i Sajlovu. Počinje se i sa izgradnjom vrtića u naselju Adice i proširuju se  kapaciteti vrtića u Kovilju, a očekuje se i izgradnja vrtića u blizini Medicinske škole.

Vrtić u Sajlovu biće jedan od najmodernijih i primiće 200 dece; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti