Претрага
Претрага
Close this search box.

“Dobro došli na Naselje” od 25. novembra, ovaj program očekuje posetioce

Foto: Ustupljene fotografije

Festival „Dobro došli na Naselje” održaće se devetu godinu u organizaciji Novog kulturnog naselja, u petak 25. i subotu 26. novembra 2022. godine.

Tokom dva dana, Novosađani će na nekoliko lokacija između ulica Braće Dronjak 15 i Bate Brkića 24, sa dvorišne strane, imati priliku da pogledaju nekoliko izložbi, učestvuju u akciji uređivanja javnog prostora, ali i da uživaju u muzičkom programu!

Ovogodišnje izdanje festivala aktiviraće javne prostore ovog dela Novog Sada, kao što su park „Među brezama”, Binacikl, kao i drugi poput livada i prolaza između zgrada,i kroz različite umetničke sadržaje.

Umetnički radovi, delo su mladih umetnika iz regiona, koji su nastali izmeštanjem umetnosti iz ateljea u zajednički, svakodnevni prostor zajednice Novog naselja, što je od prvog izdanja festivala 2014. godine i njegov primarni cilj i smisao.

Foto: Ustupljene fotografije

Tokom prvog dana festivala, 25. novembra, sa početkom u 11.00 časova, građani će imati priliku da se uključe u akciju uređivanja javnih površina, završnih radova na Binaciklu i renoviranja urbanog mobilijara u parku „Među brezama”.

Drugi dan festivala, subota 26. novembar, rezervisan je za oslikavanje murala na adresi Braće Dronjak 15, dok će međublokovski prostor biti ispunjem multimedijalnim izložbama koje će građani moći da posete od 17 časova, nakon čega, od 18 časova sledi muzički i dramski program.

Satnica festivala

Petak 25.11.2022
10:00 – izložba crteža dece iz komšiluka Novog naselja

11:00 – čišćenje smeća, lakiranje urbanog mobilijara, završni radovi na objektu Binacikla

Subota 26.11.2022.
16:00 – izložba virtuelnog kulturnog centra Metroplex 2022.2122

16:00 – izložba grafita udruženja Utičnica

17:00 – izložba portreta ličnosti iz Brevijara ulica Novog naselja Igora Kovačevića i promocija publikacije

18:00 – Javni čas glume polaznika Art Kvart – Start! programa uz mentrosku podršku glumice Nine Perge

18:45 – koncert Marka Bašice

19:30 – muzička radionica

20:00 – koncert orkestra Dobri ljudi

20:30 – 22:00 – DJ Antonije

Festivalom „Dobro došli na Naselje” se kreiraju nova mesta, aktiviraju građani i javni protori, gde kulturno-umetnički programi izlaze iz institucija, dolaze građanima „pod prozor” i ovim naizgled običnim prostorima daje novu vrednost i ispituje njihove kapacitete za implementaciju kulturnih programa.

Foto: Ustupljene fotografije

Njegov značaj ogleda se u podsticaju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog života, prvenstveno građana Novog naselja, a onda i celog grada kroz decentralizaciju kulturnih aktivnosti. Upravo ovim događajem, Novo kulturno naselje je i započelo svoju inicijativu za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, 2014. godine.

Udruženje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo više od 20 festivala, preko 1200 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Ovogodišnje izdanje festivala podržala je Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Omladinski savez udruženja Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS, Stambena zajednica Braće Dronjak 15 kao i brojni, dugogodišnji prijatelji festivala.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti