Претрага
Претрага
Close this search box.

Dodeljene nagrade na 22. Videomedeji

Na 22. Međunarodnom video festivalu Videomedeja, održanom od 31. avgusta do 2. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, internacionalni žiri koji su činili Predrag Šiđanin iz Srbije, Corinna Schnitt iz Nemačke i Richard Vickers iz Velike Britanije dodelio je nagradu Sfinga za najbolji video rad, nagradu Bogdanka Poznanović za najbolju medijsku instalaciju i nagradu Lunartis za najbolji diplomski film. U selekciji Lunartis dodeljena je i nagrada publike.

Nagrada SFINGA pripala je Martijn Winkler za video #tagged. Ovo je jedinstven film koji postavlja mobilni uređaj kao glavnu referencu u okvir, što odražava svakodnevni život u 21. veku. Taj deo naglašava mračnu stranu života koji se proživljava i deli u jednom slučaju.

Nagrada Bogdanka Poznanović za najbolju medijsku instalaciju, nastup uživo, Software, URL dodeljena je Marii Molini za video One Year Life Strata. Nagrađena instalacija predstavlja složen komad koji je zabeležio godinu dana života uzimanjem slike od 30 sekundi. Poslednji komad je podatke preneo u ne-slikovnu predstavu i možda nudi novu paradigmu za sliku kao memoriju u doba antropocena.

Nagrada Lunartis za najbolji diplomski fim SARA. Žiri smatra da je ovo vizuelno eksperimentalno delo koje istražuje krhkost života i dovodi u pitanje sam pojam postojanja. Sveukupno je kvalitet filmova iz kategorije Lunartis bio veoma visok. Autor filma je Giovanni Busnach.

Nagrada publike koja je glasala za filmove u selekciji Lunarti dodeljena je za film Handout, Vedrana Music.

U okviru takmičarskog programa, na ovogodišnjoj Videomedeji predstavljeno je 50 video radova, 6 medijskih instalacija i 11 studentskih filmova. Urednici programa, Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Željko Mandić, birali su među više od 1000 prijavljenih umetničkih radova autora iz više od 30 zemalja.

Festival su posetili mlađa i starija populacija, s tim da su mlađi ljubitelji video umetnosti činili većinu. Takmičarski i revijalni deo su skoro podjednako zadobili pažnju posetilaca, čije su pohvale za kvalitet programa i organizaciju potvrdili značaj postojanja i realizacije festivala Videomedeja.

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su: Ministarstvo kulture i informisanja Rebublike Srbije,  Grad Novi Sad, Gradska uprava za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Ovogodišnji partneri i podrška Videomedeje su: LIMA iz Amsterdama, Av-Arkki iz Helsinkija, Promofest iz Madrida, The House of Films iz Madrida, Zavod za kulturu Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Seecult, Radio-televizija Vojvodine.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti