Foto: FB/Darina Tyrova/Ilustracija

-U susret Uskrsu odlučila sam se za izradu 3D jaja za koje mi je potrebno 4 dana ponaosob da uradim- rekla je za NS Uživo Darina

Darina Tirova, majka i supruga koja dolazi iz Selenče, a već 10 godina se bavi izradom medenjaka, kao i njihovim ukrašavanjem pomoću raznih tehnika kao što su vitraž i 3D tehnika. Ljubav prema ovom hobiju razvila je na jedan viši nivo, a sada čak i podučava sve one žene koje su zainteresovane da nauče nešto više o ovoj rukotvorini
Foto: FB/Darina Tyrova

– Na ideju je zapravo došla moja majka, koja je dobila recept za medenjake od naše rođake koja nam ih je godinama donosila za praznike. Zainteresovala sam se za njihovu izradu jer kada jednom uđete u taj svet to postane opsesija. Ovo je za mene idalje neka vrsta hobija kom sam se ja izrazito posvetila. Prvenstveno sam bila samouka i učila uz pomoć tutorijala na Jutjubu, a sada tokom individualnih časova, obučavam žene kako se primenjuju razne tehnike i delim svoje znanje nesebično sa svima njima. Mene to opušta i ispunjava, kroz taj rad ja ispuštam svu negativnu energiju. Da mi je neko rekao pre 10 godina da ću ja nekoga da učim ovom zanatu, ne bih verovala – rekla je Darinka.

Nakon pet godina samostalnog učenja, Darina je odlučila da se upiše na nekoliko kurseva šaranja medenjaka, koji su se održavali u Slovačkoj, kako bi maksimalno unapredila svoju veštinu. Tamo je naučila određene finese – kako da glazura bude sjajna, a medenjaci što pedantniji. Ona takođe redovno posećuje susrete koji se organizuju za sve žene koje dele istu strast, a na tom mestu nauči uvek neku novu tehniku.

-U susret Uskrsu odlučila sam se za izradu 3D jaja za koje mi je potrebno četiri dana ponaosob da uradim. Testo treba da osmori najmanje 24 sata, a nakon što izlijemo glazuru ona se još toliko vremena suši, a tek onda sledi šaranje. Zaista je zahtevno, ali toliko je dekorativno i lepo, da vredi svakog utrošenog minuta. Veoma je važno ispraksati ruku, a potrebno je i mnogo strpljenja kako bi sve ispalo savršeno. Ove godine sam napravila već 12 komada, a očekujem da će biti još porudžbina. Ljudi najčešće poručuju moje medenjake za svadbe, proslave, dečije rođendane pa onda u skladu sa prilikom, ja crtam određene motive – objašnjava naša sagovornica.

Veliku podršku joj pruža porodica, a u poslu joj pomaže i ćerka koja se zainteresovala za ovu domaću radinost koju deli sa jednakim žarom kao i majka.

M. Š.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments