Претрага
Претрага
Close this search box.

Država nabavlja platformu za uspostavljanje pametnih gradova vrednu 10,5 miliona evra, Novi Sad već izrađuje strategiju koja olakšava funkcionisanje grada i sugrađana

Foto: Government Technology

Pametni gradovi koriste informacione i komunikacione tehnologije kako bi poboljšali operativnu efikasnost, delili informacije sa javnošću i obezbedili bolji kvalitet usluga za dobrobit građana. Glavni cilj pametnog grada je da optimizuje funkcije grada i promoviše ekonomski rast uz istovremeno poboljšanje kvaliteta života građana korišćenjem pametnih tehnologija i analize podataka. Vrednost leži u tome kako se ova tehnologija koristi, a ne samo u tome koliko je tehnologije dostupno. U svetu su održivi pametni gradovi Kopenhagen, Cirih, Oslo, Barselona, Hamburg, Brizbejn, Hong Kong, a uskoro će im se pridružiti i veći srpski gradovi.

Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu raspisala je tender za nabavku softverskog rešenja i opreme za potrebe uspostavljanja “Pametnih gradova” (Smart city) u više gradova u Srbiji.

Foto: EURACTIV.com

Kako je navedeno u specifikaciji tendera, predmet nabavke je isporuka i implementacija platforme za pametne gradove koja je usklađena sa evropskim standardima i trendovima iz Smart City domena, zasnovana na Internet of Things (IoT) tehnologiji, ali podržava i druge savremene komunikacione tehnologije, prikuplja informacije u realnom vremenu, analizira prikupljene informacije i na osnovu dobijenih rezultata preduzima odgovarajuće radnje.

Isporuka i implementacija platforme predviđa se u više faza, a u prvoj fazi je su predviđeni servis pametnog osvetljenja, pametnog parkiranja, servis za praćenje kvaliteta vazduha, gradski Smart City portal, servis obaveštavanja putnika javnog gradskog prevoza i servis adaptivnog upravljanja saobraćajem, zatim, servis prijave incidentnih situacija i servis za praćenje meteoroloških uslova, servisi za praćenje bujičnih tokova i nivoa kanalizacionih kolektora, servis za upravljanje otpadom, servis za standardno i termovizijsko upravljanje letelicama, servis bezbednosti pešaka u saobraćaju i servis za merenje nivoa buke.

Vrednost posla je procenjena 1,25 milijardi dinara (oko 10,5 miliona evra). Tender ističe 11. jula.

Novi Sad razvija strategiju pametnog grada, jedan od prvih gradova u Srbiji

Državna revizorska institucija je prošle godine, citirajući podatke Zavoda za javno zdravlje Vojvodine i rezultate Državne agencije za životnu sredinu, došlo do zaključka da je Novi Sad jedini grad u Srbiji koji je smanjio zagađenje vazduha na osnovu ovih pametnih koraka.

-Grad Novi Sad traži u svim sferama pomoć od Univerziteta i sa profesorima i studentima razvija svoje strateške planove i neke važne projekte. To se videlo i sa SPENS-om, gde nam je FTN ključni partner, a to važi i za ozelenjavanje gde sami studenti učestvuju u kreiranju aplikacija. Na taj način približavaju se sistemi i dokumenta određenoj mladoj grupi ljudi, a sa druge strane promoviše se na sajmovima i u školama. Ono što je jako važno i kroz promotivne aktivnosti, na primer, kada smo želeli da podstaknemo biciklizam radi povećanja kvaliteta vazduha morali smo da uradimo nešto pozitivno. Donirali smo 60 bicikala prošle godine najboljim đacima osnovnih i srednjih škola, a to ćemo uraditi i ove godine- napomenula je za NS Uživo Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost.

ekapija.com

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага