Претрага
Претрага
Close this search box.

Država razmišlja da preuzme NIS od Rusa i da ga vrati kad prođu sankcije

Foto: gasexpres.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će ržava, ako bude morala, preuzeti Naftnu industriju Srbije (NIS) od Gasproma, kao većinskog vlasnika dok traju sankcije, a vratiti kad prođu.

– Pojedini posrednici i trgovci “kirkuk” iračke nafte ne žele da rade sa većinskim ruskim vlasnicima. Do sada smo taj problem rešavali, gledaćmo i u buduće i da razgovaramo sa Rusima ako zatreba da napravimo ugovor da dok traju sankcije da preuzmemo NIS i vratimo kad prođu – rekao je Vučić, gostujući na TV Pink.

Istakao je da će se takav čvrst ugovor napraviti samo ako bude neophodno i da država neće da “otima”.

On je rekao da će se zabrana izvoza dizela i benzina produžiti danas za još sedam dana, jer se ostalim uvoznicima tog goriva zbog ograničene cene ne isplati da ga uvoze, pa je potrebno da se snabde domaće tržište tim gorivom.

– Kada se kontroliše cena niko neće da uvozi i gubi novac i svi čekaju da to gorivo nabave u NIS-ovoj rafineriji – rekao je Vučić.

Drugi mogući problem, prema njegovim rečima, jeste to što je pitanje da li će rafinerija moći da dođe do rezervnih delova jer je pod sankcijama.

– Ogromna su ulaganja neophodna za energente za zimu, ludilo tek počinje i nema garancija za nabavku – rekao je Vučić i istakao da je dve trećine gasa za zimu već obezbeđeno i da će se dva miliona tona uglja kupiti od Kineza.

Dodao je da u robim rezervama ima dizela za 77 dana i benzina za 65 dana, a da se gas Rusima prema ugovoru plaća po ceni od 355 do 420 EUR u zavisnosti od cene nafte.

ekapija.com/ beta

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага