Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvelo je polovinom januara elektronski sistem, e-Agrar, za registraciju gazdinstava na koji se do sada prijavilo više od 22.000 poljoprivrednika.

Ova platforma treba, pre svega, da omogući proizvođačima da mnogo lakše, uz samo nekoliko klikova, stignu do subvencija. Kako su naglasili u Ministarstvu poljoprivrede, cela ideja ovog projekta je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini, i da će taj novac dobiti u istoj godini.

Prvi korak – Portal eID

Zbog toga je i značajno da se što veći broj poljoprivrednika prijavi i registruje na e-Agrar.

Prvi korak u procesu uvođenja e-Agrar sistema je prijava na Portal eID (Portal za elektronsku identifikaciju). Da biste to uradili treba da posetite najbližu poštu ili Poljoprivrednu stručnu službu Srbije (PSSS) ovlašćenu za registraciju korisničkog naloga i izdavanje parametara, ili QR koda, za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID pomoću koje ćete se uspešno prijaviti na portal eID.

Mobilna aplikacija ConsentID može da se preuzme na Google Play prodavnici, ili na App Store.

Sledeći korak je skeniranje QR koda ili ručno unošenje parametara u aplikaciju. Na taj način se završava proces aktivacije mobilne aplikacije ConsentID. Takođe, za celu proceduru prijave na e-Agrar, pored ove aplikacije, neophodno je da imate i aktivnu mejl adresu.

Nakon što ste kreirali eID, naredni korak podrazumevaće prijavu u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava, a potom i prijavu za podsticaje.

Kako su ranije istakli u Ministarstvu poljoprivrede, preko novog sistema bi čak 450.000 poljoprivrednih gazdinstava moglo da pređe na digitalno vođenje posla.

Trebalo je više od 10 dokumenata…

Inače, o neophodnosti uvođenja e-Agrara još pre nekoliko godina ukazivalu su iz NALED-a. Oni su uradili analizu, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, koja je pokazala da su polјoprivrednici obavezni da dostave više od 80 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60 odsto nepotrebno (ili se više puta ponavlјaju ili postoje u bazama drugih institucija). Sve te podatke, kako su naveli, službenici ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do kašnjenja u isplati subvencija.

Preporuka NALED-a bila je pokretanje e-Agrara, koji predviđa softversko rešenje gde bi, umesto dostavlјanja dokumentacije i dolaska na brojne šaltere, svaki nosilac gazdinstva imao nalog i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlјa proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Nosilac gazdinstva preko portala bi podnosio i zahteve za subvencije, a rešenja bi dobijao elektronski.

Pokretanjem aplikacije e-Agrar ova ideja je početkom ove godine konačno i zaživela.

24sedam.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dile
05/02/2023 16:19

Sve sam uradio , bio u pošti uzeo sve potrebno , uneo ih u aplikaciju i nekakav odgovor je bio , na čekanju . Da li je moguce da nekakav odgovor , ne znam ni kakav , kasni više od 48 sati.

Vlada
08/02/2023 23:46

Pisete (prepisujete)nedetaljne informacije i unosite konfuziju citaocima.
E-agrar platforma jos ne postoji ,tako da i registracija nije jos moguca(naveli ste 22000ljudi se registrovalo)
Jedino je moguce uraditi pokretanje ConsentID programa za identifikaciju,sto nikako nije “E-Agrar”

Dejan
12/02/2023 11:39

Ukucao sve kako ste tražili,stavio imejl adresu a on mi idalje traži da unesem adresu