Foto: sahovskisavezns.com

Ekipno prvenstvo novosadskih srednjih škola će se održati 1. aprila u 9.30 časova, u prostorijama Gimnazije “Isidora Sekulić“ u Novom Sadu.

Ovo takmičenje obnavlja se i organizuje prvi put posle višedecenijske pauze, sa ciljem da reafirmiše vrednosti srednjoškolskog sporta i šaha posebno. Želja nam je da prvenstvo postane tradicionalno i da uključi što više mladih, kako bi na pravi način promovisali univerzalne ljudske i sportske vrednosti.

Pravo učešća na takmičenju imaju sve novosadske srednje škole. Članovi školskog tima mogu biti isključivo učenici i učenice koji pohađaju tu školu. Svaka škola može da prijavi najviše dve ekipe.

Prijavu za takmičenje vrši škola popunjavanjem Prijavnog lista koji se nalazi u prilogu i slanjem na imejl adresu Šahovskog saveza Novog Sada sahovskisavezns@gmail.com. Krajnji rok za prijavu na takmičenje je 27. mart 2023. godine.

Foto: sahovskisavezns.com

Takmičenje će se igrati po FIDE pravilima igre. Ekipa škole se sastoji od 4 člana, a može imati najviše 2 rezerve. U sastav ekipe mogu biti uključeni svi učenici škole, bez obzira na uzrast i pol.

Igra se na digitalnim satovima, a tempo igre je 15 minuta po igraču za celu partiju. Broj kola će zavisiti od broja prijavljenih ekipa: ako se prijavi do 8 ekipa igraće se turnir po Bergerovom sistemu, a ako se prijavi 9 ili više ekipa igraće se turnir po švajcarskom sistemu od 7 kola, uz kompjutersko parovanje pomoću progama Swiss-Manager. Raspored odigravanja kola biće definisan pravilnikom takmičenja.

Konačan plasman na turniru se određuje na osnovu zbira ukupno osvojenih meč bodova. Za pobedu u meču ekipa dobija 3 boda, za nerešen rezultat 1 bod, a za izgubljeni meč 0 bodova.

U slučaju da dve ili više ekipa ima isti broj meč bodova, o plasmanu odlučuju dodatni kriterijumi, po sledećem redosledu:

Međusobni rezultat ekipa koje dele mesto, veći broj ukupno osvojenih poena, bolji uspeh po Soneborn–Berger sistemu i veći broj meč pobeda, a ako su i dodatni kriterijumi izjednačeni odlučuje naknadni meč, odnosno mečevi ekipa koje dele kritično mesto. Naknadni mečevi će se igrati samo u slučaju deobe nekog od prva tri mesta, a tempo igre će biti 5 minuta po igraču za celu partiju.

Foto: sahovskisavezns.com

Ekipe škola koje zauzmu prva tri mesta dobijaju pehar, a igrači pojedinačno medalje, u zavisnosti od plasmana.

Regularnost takmičenja će kontrolisati šahovske sidije sa FIDE licencom.

Organizator obezbeđuje garniture i satove potrebne za igru.

Za sve dodatne informacije se možete obratiti na telefon 066 92 511 92 (Darko Ukropina, koordinator takmičenja), ili na imejl adresu Šahovskog saveza Novog Sada sahovskisavezns@gmail.com.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments