Foto: IStock

Deca već u petom razredu osnovne škole puše elektronske cigarete, koje, prema rečima lekara, i te kako mogu biti štetne po zdravlje jer mogu da dovedu do šloga, infarkta i povišenog krvnog pritiska!

I ne samo to – pune su otrova, a njihova duža upotreba povećava rizik od pojave astme ili (HOBP) hroničnih opstruktivnih bolesti pluća.
Foto: Pexels

Roditelji su šokirani činjenicom da je u osnovnim školama u Srbiji zavladao opasan trend pušenja kratkotrajnih elektronskih cigareta sa eteričnim uljima. Kažu da jednu elektronsku cigaretu puši i po desetoro učenika, a kako nemaju dovoljno para da kupe više i, da kažemo, kvalitetnije, oni se tako snalaze.

– To me zabrinulo. Imućnija deca donose cigarete, a oni koji nemaju dovoljno novca skupljaju kako bi kupili bar jednu koju će deliti. Većina dece proba iz radoznalosti jer ih privuku ukusi. Smatram da nastavnici i roditelji mogu da utiču da se zabrani donošenje tih cigareta u škole i konzumiranje na odmorima. Oni ne znaju da je to opasno jer misle da su te cigarete za decu jer nemaju dim, a mirišu – kaže za Kurir zabrinuta majka M. I.

Lekari naglašavaju da su elektronske cigarete siguran put do pravih cigareta, na koje deca pređu veoma brzo.

Foto: Pexels

Pulmolog dr Dejan Žujović iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu kaže da stručnjake brine materijal od koga su izrađeni grejači elektronskih cigareta, sastav tečnosti koji se sipa u njih, mogućnost dodavanja različitih supstanci u tečnosti, posebno na crnom tržištu, i izostanak potpunih podataka o bezbednosti.

– Konzumacija ovih proizvoda dokazano dovodi do povišenog rizika od javljanja astme ili HOBP (hronične opstruktivne bolesti pluća). Kod mladih povećava rizik od neželjenih kardiovaskularnih događaja kao što su šlog, infarkt i povišen krvni pritisak. Ovi proizvodi jesu manje štetni od aktivnog uživanja cigareta, koje sadrže bar 7.000 štetnih supstanci, od kojih su mnoge kancerogene, ali nisu bezopasni i svakako se ne preporučuju za mlade, čija se pluća tek razvijaju – kaže dr Žujović.

Zabrinjavajuće Svaki deseti učenik od 13 do 15 godina je pušač

Prema podacima objavljenim u najnovijem Zdravstveno statističkom godišnjaku Srbije za 2020. godinu, skoro 40 odsto stanovnika Srbije uzrasta 15 i više godina ima naviku stalnog ili povremenog pušenja.

Foto: Pexels

Kada su deca u pitanju, zvanična istraživanja pokazuju da svaki deseti učenik u Srbiji, starosti od 13 do 15 godina, puši cigarete, podjednako i devojčice i dečaci. Naime, 37 odsto učenika bar jednom je probalo cigarete, a 43 odsto neki duvanski proizvod. Devet odsto mladih puši nargile, a šest odsto koristi elektronsku cigaretu.

– Moderni trendovi sa aparatima zanimljivog izgleda zbog arome svakojakih tipova, ali i zbog predrasuda o neškodljivosti vrlo su popularni baš kod mladih. Takođe, analize koje su rađene o elektronskim cigaretama pokazale su da se u njima nalazi nikotin, koji je jak otrov, sadrži i dodatke koji su mirisni, kao i hemikalije, ali sve zavisi od cigarete do cigarete. Iako postoje priče da ova vrsta cigareta starijim osobama može da pomogne u odvikavanju od standardnog duvana, kod dece je to drugačije jer je konzumiranje ove vrste cigareta samo uvod u pušački staž.

Kurir.rs / Aleksandra Kocić

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ime
17/05/2022 12:36

Zujovic isto koristi elektronsku cigaretu?!

bemvassve
17/05/2022 14:48

U potpisu Filip Moris.

Narko Diler Jovan BGD
17/05/2022 21:01

Strašno, sve treba to zabraniti jer jako utiče na zdravlje.

lala
18/05/2022 02:25

…kod dece je to drugačije jer je konzumiranje ove vrste cigareta samo uvod u pušački staž… je isto kao i izvava da jedenje čokolade je samo uvod u jedenje govana… nelogično zar ne?