Претрага
Претрага
Close this search box.

ENERGETSKI EFIKASAN NOVI SAD Dodeljeni ugovori sugrađanima za subvencionisanje zamene stolarije, gradnju solarnih panela i drugih radova u domovima – Ministarka Đedović: Živimo bolje, jeftinije, zdravije! (FOTO/VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs

Svečana dodela ugovora za realizaciju mera energetske efikasnosti građanima Novog Sada održana je danas u Master centru Novosadskog sajma, a prisustovovao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno će sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović.

Foto: nsuzivo.rs

– Veliko je zadovoljstvo što smo danas na ovom mestu gde dodeljujemo 260 ugovora građanima koji su dobili subvencije za povećanje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima. Sudeći po velikom odzivu, Novosađani su prepoznali značaj ulaganja u mere energetske efikasnosti kao što su zamena stolarije, prozora i vrata,ugradnja solarnih panela i slično. Itekako mogu da smanje svoje račune, a na ovaj način štitimo životnu sredinu u kojoj živimo. Ove godine u javnom pozivu je bilo predviđeno 9 mera, a ukupna bespovratna sredstva koja je Grad Novi Sad zajedno sa ministarstvom rudarstva i energetike udelio putem javnog poziva iznose 37,5 miliona dinara. Tokom prethodne i ove godine u Novom Sadu je 56 građana dobilo sredstva za gradnju solarnih panela, kao i 369 građana koji su dobili sredstva za zamenu stolarije, a 12 građana je dobilo sredstva za ugradnju kotla na gas – rekao je gradonačelnik Đurić i dodao da je u toku javni poziv za izbor stambenih zajednica kandidata za energetsku sanaciju stambenih i stambeno-poslovnih zgrada koje su priključenje na sistem daljinskog grejanja na teritoriji grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs

Energetski efikasan Novi Sad

– Odlična vest za sve Novosađane je da će se u okviru ovog projekta uz podršku američke agencije za Međunarodni razvoj u narednim mesecima u našem gradu biti otvoren energetski infocentar u kome će građani na jednom mestu moći da dobiju sve informacije o tome kolike su uštede, koje su mere za njihovo domaćinstvo, kao i koje subvencije daje Republika Srbija i grad Novi Sad. Samo zajedno i ujedinjeni oko istog cilja, a to je održivi razvoj i zaštita životne sredine, možemo imati bolje sutra. To je dokaz sjajne saradnje između Republike i lokalne samouprave.Čestitam svim dobitnicima i nadam se da će se svake naredne godine prijavljivati sve veći broj ljudi – dodao je Đurić.

Prisutnima se obratila i ministarka rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović koja je kazala:

– Hvala vam što učestvujete u ovom programu jer je ovo naša zajednička akcija. Samo zajedno možemo da doprinesemo boljoj budućnosti energetske efikasnosti, ali pre svega većem konforu u vašim domovima. Nadam se da će kroz ove subvencije vaši domovi postati udobniji i da ćete rešiti probleme oko stolarije, izolacije i slično. Ipak, svaka od tih mera će učiniti vaš život kvalitetnijim i doprineće umanjenju računa. Živimo bolje, jeftinije, zdravije! Mi smo u 131 lokalnoj samoupravi širom Srbije izdvojili čak 50 miliona evra za ovaj program u naredne 4 godine. Cilj nam je da dopremo do 50.000 domaćinstava širom Srbije, a danas smo u Novom Sadu dodelili prvih 250 ugovora. Poziv za ovaj konkurs i dalje traje i slobodno se možete prijaviti svi koji to do sada niste učinili.

Foto: nsuzivo.rs

Ove godine EPS daje popuste na racionalno korišćenje električne energije za sve one koji uštede ove zime, a jedna trećina domaćinstava je već ostvarila popust u ovom mesecu. Takođe, sa gradom Novim Sadom ćemo pomagati i druge mere energetske efikasnosti u javnim objektima kada se grad za to bude kandidovao, ali pre svega još jednom hvala što ste prepoznali da ovakvim ulaganjem ulažemo u bolji život – dodala je ministarka.

Živim u stanu i potrebne su mi subvencije za zamenu prozora, jer je malo strarija zgrada. Znači mi subvencija jer ne moram iz ličnog budžeta da izdvajam novac i to mi predstavlja uštedu – rekao je jedan od dobitnika subvencija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)


nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
13.12.2023 12:12

Jel se mora biti SNS debil da bi dobio subvenciju, pitam za drugara? 🙂

Last edited 7 Meseci Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti

Претрага