Претрага
Претрага
Close this search box.

EPIDEMIOLOG KON: U Evropi nije bio nijedan smrtni slučaj u istoriji od majmunskih boginja. Treba biti oprezan zato što se ova bolest prvi put ovako brzo širi

Foto: NewsroomPost

Epidemiolog dr Predrag Kon gostovao je u “Novom jutru”, na televiziji Pink, gde je govorio o novoj pošasti u svetu- majmunskim boginjama. Kon je objasnio kako ih prepoznati, kao i kako bolest napreduje.

-Majmunske boginje su bolest koja pripada životinjama i koja se prenosi na ljude. Vezana je za majmune i to prvenstveno u Africi. Neobično je što se brzo proširila. Bilo je i ranije tih epidemija, ali se nisu ovako brzo širile i brzo su bile ugašene. To je bila bolest profesionalaca, veterinama, doktora, koji su dolazili iz Afrike. To je nešto što je poznato još od 50-ih godina, a kod ljudi su poznate još od 70-ih godina prošlog veka- istakao je epidemiolog dr Kon.

On je naveo da se kapljično prenosi, odnosno direktno, sa nekim s kojim smo vrlo blizu, a seksualni putem trenutno dominira, te da nije moguće da se zarazi preko vazduha.

-Treba biti oprezan zato što se ova bolest prvi put ovako brzo širi. Treba sada pratiti sve kontakte i bitno je da se zna kako bolest izgleda. Liči veoma na velike boginje, a treba naglasiti da je to bolest s malim smrtnim ishodom. U Evropi nikada nije bilo smrtnog slučaja od ove bolesti- naglasio je Kon.

Kon je istakao da treba da postoji izolacija, a da se prvo javlja malaksalost, temperatura, a da se oko petog dana naziru boginju, koje u početku liče na ovčje boginje.

-Pošto pripadaju istoj familiji, 85 posto je zaštita kod onih koji su primili vakcinu od velikih boginja. Ali, ovde naša populacija nije primila nijednu dozu, pričam o onima koji imaju do 40 godina- rekao je Kon.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti