Претрага
Претрага
Close this search box.

EVO ŠTA DA RADITE AKO NE ŽELITE KAZNU 100.000 ZBOG KLIME! Serviseri: Ne morate da je uklonite s fasade, dovoljan je samo 1 korak

Foto: Umwelt

Zbog visokih temperatura, klime ovih dana rade punom parom na fasadama zgrada, nanizane jedna do druge.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji čekaju usvajanje u Skupštini.

Građani će morati da poseduju energetski pasoš za svaku zgradu, pa i staru, ali i obavezu da, u roku od dve za pravna, odnosno 10 godina za fizička lica, sklone klima-uređaje sa fasade.

Ovu temu istražio je novinar Svetozar Čubrilo, koji je razgovarao sa Maricom Milić, sekretarka Unije servisera klimatizacije.

Foto: nasemesto.rs

– Ovo može predstavljati problem stanovima koji nemaju terase, ravne krovove ili dvorišni deo kako bi se klima ugradila na taj, odnosno unutrašnji deo fasade. Bitno je da se ne vidi sa ulice. Upravo tu se pojavljuje veliki problem, a to je prvenstveno dužina instalacije, koje bi trebalo da se sprovedu od stanova pa sve do krova ili nekog unutrašnjeg dela – započela je Milić, pa dodala:

– Ne kažemo da je nemoguće, ali je preporuka da sačekate o izmeni zakona jer će lokalne samouprave sigurno imati rešenje koje će biti primenljivo. Ono što je naša preporuka je da svaka zgrada proveri da li je mogućno postaviti maske na spoljnim fasadama, pa da se uređaji postave u neki niz, a maske bi se utopile u same fasade.

Potom je kratko izrekla predviđene kazne:

– Predviđena kazna za fizička lica je od 25.000 do 50.000 dinara, a za pravna ide i do 100.000 dinara.

kurir

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
jole
27.07.2023 09:33

platis kaznu i jeftinije te izadje

Povezane vesti