Foto: Kiindred

Ukoliko želite detetu da date neobično ime, onda obavezno obratite pažnju da li je zakonom zabranjeno. Svaka zemlja ima svoju “crnu listu”.

U Srbiji prema članu 343 Porodičnog Zakona Srbije, roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili ime koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

Ako roditelji ne odustanu od namere da detetu odrede pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine, matičar će dostaviti predmet, sa svim spisima, nadležnom organu starateljstva na odluku.

Na primer, u Nemačkoj je zabranjeno ime Lucifer, dok je u Švajcarskoj zabranjeno dati detetu ime Juda. Švedska ne dozvoljava imena Metalika i Elvis, dok je u Francuskoj zabranjeno ime Princ Vilijam. Francuska takođe ne dozvoljava čudna imena, poput nekog voća (Jagoda, Višnja…).

Foto: Macmillian Dictionary

Zanimljivo je i to da u Maleziji detetu ne možete dati ime koje se povezuje sa prirodom ili životinjom, jer bi to bila velika uvreda.

Da roditelji zaista imaju čudne ideje kada je odabir imena u pitanju, potvrđuje i činjenica da su u nekim državama svojoj deci hteli da daju imena kao što su Fejsbuk, Nutela, Ikea, Supermen, Šanel, Mercedes…

Takođe, u Srbiji su zabeleženi slučajevi čudnih imena, kao što su Mirođija, Duga, Hajdi, Svila, Pepeljuga, Mrgud, Galeb, Tarzan i mnoga druga.

blic.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments