Претрага
Претрага
Close this search box.

EVO ZBOG ČEGA SVE MOGU DA VAS VRATE SA GRANICE! Ne polazite na put dok ne proverite ovo

Foto: Novosti

Sezona praznilnih putovanja je počela, a osim kofera i pasoša, na put je potrebno poneti i niz drugih dokumenata. Pojedini turisti iz Srbije nedavno su vraćeni sa mađarske i crnogorske granice zbog potvrda o produžavanju saobraćajnih dozvola i registarskih tablica, a postoji i niz drugih razloga zbog kojih bi, u najmanju ruku, mogao da vam se zakomplikuje put u inostranstvo.

Gužve na graničnim prelazima mogle bi da vam budu najmanji problem, ukoliko na letovanje van granica Srbije odete nepripremljeni. Pre polaska na put neophodno je pripremiti niz dokumenata, a kojih konkretno, može zavisiti i od države u koju putujete.

Međunarodna dozvola

Ovaj dokument vam nije potreban ukoliko putujete u zemlje u okruženju, ali je preporuka da se uzme, jer traje kao i vozačka, a izdavanje nije komplikovano. Zahtev za međunarodnu vozačku dozvolu podnosi se u Auto – moto savezu Srbije, a izdavanje vas košta oko 2.750 dinara ukupno. Cela procedura traje svega pet minuta.

Međunarodna dozvola potrebna vam je ukoliko putujete u Italiju, Španiju, Belgiju, Dansku, Lihtenštajn, Monako, Norvešku, Nemačku, Francusku, Holandiju, Rusiju, Švajcarsku i Švedsku.

Nije potrebna u Albaniji, Austriji, BiH, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Potvrde ili nove saobraćajne dozvole

Do skoro se nije dešavalo da se putnici vraćaju granica, jer su umesto nove saobraćajne dozvole imali potvrdu o produžetku roka trajanja stare. Međutim, nedavno je nekoliko građana Srbije iz tog razloga vraćeno sa mađarske granice, a malo pre toga i sa crnogorske.

Kako je ispričao jedan državljanin Srbije, njegovi roditelji vraćeni sa graničnog prelaza sa Crnom Gorom, uz obrazloženje da kod njih ne važe potvrde za produženje važnosti saobraćajne dozvole.

Nakon izveštavanja medija o ovakvim slučajevima, MUP Crne Gore je izdao i zvanično saopštenje, u kom je navedeno da se u režimu prelaska državne granice dve zemlje ništa nije promenilo u odnosu na prethodni period.

“Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, pored lične karte i vozačke dozvole, uz prezentovanje i potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila”, piše u saopštenju.

Raspisane poternice

Kako je objasnio Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda, niko ne može da bude vraćen sa granice ako ima neplaćenu kaznu. To znači da ne bi trebalo da vas vrate ako niste izmirili na primer kaznu za bus plus ili dugujete parking servisu.

Problem je druge prirode.

– Ukoliko se neko ne odaziva na sudske pozive i zbog najmanjeg prekršaja, sud može da naloži policiji dovođenje. Ukoliko ga policija ne nađe na adresi više puta, obaveštava sud, koji potom može da raspiše poternicu i o tome obavesti sve policijske stanice u Srbiji. U takvim slučajevima najčešće dolazi do privođenja upravo na graničnim prelazima – rekao je Marinović.

Saglasnost za putovanje dece u inostranstvu

U zakonu se nigde ne navodi da je ovaj dokument neophodan ukoliko deca putuju u inostranstvo u pratnji jednog roditelja ili sa bakama i dedama. Ipak, usled sve učestalijih kriminalnih aktivnosti, kao što je trgovina decom, pripadnici MUP-a sugerišu da je pismena saglasnost roditelja poželjna zato što se na taj način sama procedura prelaska preko granice skraćuje i pojednostavljuje.

Kako su objavljivali mediji, saglasnost je neophodna ukoliko putujete u Italiju, Španiju i Crnu Goru, a u Grčku samo ukoliko dete putuje bez oba roditelja. Poželjno (nije neophodno) je da taj dokument imate i ako dete putuje u Hrvatsku, Austriju, Nemačku i Sloveniju.

S obzirom na to da pisana saglasnost roditelja za putovanje dece u inostranstvo može biti potrebna prilikom kontrole graničnih organa države u koju se putuje ili preko čije teritorije se prelazi, preporučuje se svim roditeljima da pre polaska na put izvrše odgovarajuće provere u diplomatskim predstavništvima zemalja u koje se putuje, kao i u tranzitnim.

Zeleni karton

Ukoliko svojim automobilom putujete u Makedoniju i BiH neophodno je da kupite zeleni karton. On može da se nabavi na samim graničnim prelazima ili u njihovoj blizini. Isti dokument vam je potreban i ako idete u Rusiju, Bеlоrusiјu, Ukrајinu, Моldаviјu, Тursku, Izrаеl, Irаn, Аlbаniјu, Тunis i Маrоkо.

To je potvrda da je vozilo kojim ulazite u drugu državu osigurano. Drugim rečima, to je dokaz da će sva šteta, materijalna ili nematerijalna, koju vozač eventualno pričini trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu, biti nadoknađena.

Ako putujete u države članice EU, kao i u Švajcarsku, Norvešku, Island, Andora i Crna Gora, zeleni karton vam nije neophodan. Za te države dovoljno je da imate registracionu nalepnicu na automobilu.

Ako pasoš ističe za manje od tri meseca

Osnovni razlog je to što ukoliko imate pasoš koji ističe za jedan ili dva meseca ili još kraće, moglo bi se desiti da u slobodnom viznom režimu otputujete u neku od tih zemalja, tamo ostanete duže i zateknete se sa nevažećom putnom ispravom.

espreso.rs/blic.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dejan
12.04.2023 11:37

Za Bosnu vise nije potreban zeleni karton kao sto pise !

Povezane vesti

Претрага