Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Evropski dan parkova obeležava se 24. maja kao poziv građanima da se vrate u parkove i prirodu. 

Organizacija Zelena Stolica sprovela je sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine akciju pod nazivom “Two wheels – zero carbon”, koju je podržala Evropska komisija. Akcija čišćenja parka započeta je nakon što je desetak aktivista vožnjom bicikala od Limanskog do Kameničkog parka htelo da podigne svest da je važno koristiti ovo prevozno sredstvo kao alternativu za odlazak na posao.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Pre dve godine smo pokrenuli akciju “Oživimo parkove” koju kontuirano radimo. Situacija sa koronavirusom je uticala na to da građani shvate koliko je važno koristiti zelene površine i povezati se sa životnom sredinom- istakla je Mira Radenović, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Ivana Gojković, predstavnica radne grupe Zelena stolica, pozvala je sve građane i nevladine organizacije da se priključe akcijama i zajedno učestvuju u očuvanju životne sredine.

Ivana Gojković; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Volonteri su se okupili ispred dvorca Marcibanji-Karačonji i započeli akciju čišćenja ulaza u park. Kamenički park od 2008. godine ima status spomenika prirode i nalazi se pod zaštitom države.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments