Foto: Fakultet tehničkih nauka
Prvi put u istoriji Novog Sada FTN je ugostio aktivnog kosmonauta. Predavanje ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova pratilo je 300 studenata, preko prenosa uživo, u Svečanoj sali fakulteta i preneo svoje jedinstveno iskustvo sa MSS Ekspedicije 63/64 sa koje se, nakon 185 koje je proveo u orbiti kao inženjer leta, upravo vratio.

Ovo je prva ovakva poseta nakon 52 godine, a Srbija je prva destinacija koju je Kud-Sverčkov  posetio nakog što se vratio sa višemesečne ekspedicije koju je započeo 14. oktobra 2020. godine.

Ruski kosmonaut je podelio iskustva sa svoje ekspedicije i objasnio ulogu koju je imao kao inženjer leta, a učesnici događaja mogli su da pogledaju i video koji je sam snimao tokom boravka u orbiti u Sojuz MS-17 svemirskoj letelici zajedno sa ruskim kosmonautom Sergejem Ružikovim, komandirom Sojuz MS svemirske letelice, i NASA astronautom Ketlin Rubins.

Kud-Sverčkov biće proglašen za narodnog heroja Ruske Federacije i on je 124. ruski kosmonaut za tačno 60 godina od kada je prvi čovek, Jurij Gagarin, u svemirskoj letelici otputovao u svemir.

Takođe, predavnju je prisustvovala i buduća kosmonautkinja i istraživač pri Ruskoj akademiji nauka Anastasija Stepanova, koja je govorila o toku priprema na Zemlji pre upućivanja u kosmos. Ona je studentima detaljno objasnila i zašto je za čovečanstvo interesantan Mars. Kao primarni razlog navela je mogućnost da se pronađu ostaci života zbog uslova koji vladaju na ovoj planeti.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksa
27/06/2021 10:30

Sjajno!