Претрага
Претрага
Close this search box.

Festival kuglofa uskoro u Sremskim Karlovcima: Cilj je da se neguje duh tolerancije i dobrosusedstva

Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina naširoko poznata, Fondacija “Zavičajna kuća” i Udruženje građana “Petrovaradin Media” sa velikim entuzijazmom organizuju Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima koji će se održati od 27. do 29. maja 2022. godine.

Posebno mesto u nemačkoj kuhinji zauzimao je kolač kuglof, nekada neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi i brend opštine Sremski Karlovci. Upravo zbog toga, važan događaj na festivalu je i takmičenje u pravljanju kuglofa, gde stručni žiri ocenjuje i nagrađuje tri najuspešnije pripremljena kolača.

Program za petak, 27. maj:

11.00 – Otvaranje izložbe slika neafirmisanih slikara – Fondacija “Zavičajna kuća”, Andreja Volog 1A
18.00 – Program za najmlađe, u pešačkoj zoni na centralnom gradskom trgu.
Na naše i zadovoljstvo svih izlagača i učesnika, na Festival kuglofa vozom će doputovati i brojni ambasadori, čiji dolazak na stanicu je planiran u subotu, 28. maja u 9:45 časova.

Od 10 do 12 časova, oni će obići Sremske Karlovce (Trg Branka Radičevića sa fontanom i dve crkve, Kapelu mira Zavičajnu kuću, vinariju “Kiš”), a zatim i sam Festival kuglofa.

U 13 časova planirano je proglašenje najboljeg ovogodišnjeg kuglofa na “Festivalu kuglofa” i dodela nagrada. Nakon toga, proizvođači tri prvoplasirana kuglofa pristupaju novoj izradi svojih pobedničkih kuglofa na Izlagalištu, pred publikom.

U 20 časova organizuje se koncert horova crkve Presvetog Trojstva.

Celodnevna postavka (od 10.00 do 23.00) sajamsko – turističkog karaktera obuhvata izlaganje kuglofa, karlovačkih vina i bermeta, začinskog bilja, suvenira, antikviteta, ručnih radova i starih zanatskih proizvoda.

Svakog dana (u subotu i nedelju) biće organizovane revije narodnih nošnji i odevnih predmeta proizvedenih u tehnici starih zanata, priredbe i radionice za decu, nastupi horova, muzičkih ansambala, izložbe i druge interesantne aktivacije.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti