Претрага
Претрага
Close this search box.

Festival mentalnog zdravlja od 10. oktobra: Cilj da se povežu bitni aspekti

Foto: Freepik

Festival mentalnog zdravlja je skup događaja namenjen promociji mentalnog zdravlja koji se održava od 2016. godine. Koordinator svih događaja je Institut za javno zdravlje Vojvodine, a učesnici su ustanove, organizacije i pojedinci koji se bave zaštitom i unapređenjem mentalnog zdravlja.

Festival se održava u periodu od 10. do 20. oktobra i nudi veliki broj besplatnih psiholoških sadržaja koji se odvijaju na nekoliko lokacija u Novom Sadu i okolini.
Festival je nastao kao proširenje aktivnosti kojima se obeležavao 10. oktobar – Svetski dan mentalnog zdravlja. Centar Srce obeležava ovaj dan gotovo od njegovog ustanovljenja 1992. godine, a čim se od strane Instituta za javno zdravlje Vovodine pojavila inicijativa da se ovaj dan obeležava zajednički – volonteri Centra Srce su se priključili ovoj inicijativi. Od 2016. godine događaj je prerastao u Festival, a broj učesnika se iz godine u godinu povećava.
Svake godine Festival ima svoj moto koji pokreće neku od bitnih tema iz oblasti mentalnog zdravlja. Ovogodišnji moto je KULTURA I MENTALNO ZDRAVLJE i ima za cilj da osvetli bitne aspekte o povezanosti kulture i mentalnog zdravlja. Prijave za učešće na Festivalu se dostavljaju nakon objave konkursa za učešće, a razmatra ih Programski odbor koji se sastoji od 7 članova, stručnjaka iz oblasti medicine i psihologije.
Centar Srce će u okviru ovogodišnjeg Festivala organizovati tri dogadjaja koji se bave ovom temom: okrugli sto na temu Kultura dobročinstva, radionicu Kultura slušanja i tribinu Kultura brige o mentalnom zdravlju na radnom mestu.
Ove godine se Festival po prvi put organizuje i u Subotici po istim principlima i kriterijumima kao i Festival u Novom Sadu. Broj učesnika i vreme trajanja će biti nešto kraći u odnosu na događaje u Novom Sadu, ali se očekuje da će u narednim godinama Festival sve više dobijati na značaju ne samo u Subotici već i u drugim mestima u Vojvodini.
Pozivamo vas i da posetite našu obuku!
Pre Festivala mentalnog zdravlja, na sajtu www.centarsrce.org biće dostupne prijave za obuku za volontiranje u Centru Srce (prijave su otvorene do 1. oktobra). Obuka počinje od 8. oktobra i obuhvata: selection day, intervju, obuku putem radionica i mentorski rad.
nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti