Festival “NEO” od 6. do 24. juna na više lokacija u Novom Sadu

       

Neklasični festival klasične muzike “NEO“ održaće se treću godinu zaredom, od 6. do 24. juna na više lokacija u Novom Sadu, s ciljem da se animira publika “ozvučavanjem“ različitih, starih i novih prostora, kako otvorenih, kao što su Plato katoličke crkve, Saletla u Dunavskom parku, Salaš 137, tako i zatvorenih, poput Svečane sale Gradske kuće, Sinagoge, Crkve imena Marijinog(Katedrala), Studija M i Kulturne stanice Svilara.

Na ovogodišnjem programu NEO festivala, predstaviće se proslavljeni umetnici iz zemlje i inostranstva, dva renomirana orkestra, kamerni sastavi, horovi, mladi talenti. Osim muzičkog, publika neće biti uskraćena za vizuelni doživljaj, jer su se organizatori potrudili da ovogodišnji koncerti budu ipraćeni adekvatnim svetlnosnim i video projekcijma.

Klasična muzika je temelj ovog festivala, ali će ovogodišnji NEO biće ispunjen i zvucima sevdalinke u jednom drugačijem aranžmanu. Najveće interesovanje kod publike privuklo je muzičko-dramsko delo “Priča o vojniku“, koje nam donose naš poznati glumac Zijah Sokolović i sjajni muzičari: Mate Bekavac(klarinet), Vil Hagen(violina), Per Rundberg (klavir).

“Ovo je priča o kameleonskim obrazima ljudske duše i ,,prokletstvu“ želja, koje nas vode kroz život. Vraćajući se kući iz fronta vojnik susreće vraga i sa njime sklapa posao. Svoju violinu (jedinu sreću) menja za svemoguću knjigu (koja bi ga trebala dovesti do bogastva i neizmerne sreće ). Želje mu se ispunjavaju, vojnik postaje bogat i uticajan. Međutim svo to izobilje i moć mu ne donosi istinitu sreću i unutrašnje zadovoljstvo. Posao sa đavolom je ipak đavolji i ne vodi do ljubavi i sreće. Jadni vojnik se na sve načine trudi da ubedi đavola da mu vrati njegovu violinu i sa njom mogućnost puta do prave sreće i ljubavi. Nailazi na mnoštvo problema i prepreka, koje mora prevazići..”

Sa više od 100 učesnika iz zemlje i inostranstva, konstantnim obogaćivanjem muzičkog i scenskog repertoara, NEO postaje jedan od najvećih festivala klasične muzike u regionu, a ujedno i deo kulturne tradicije Novog Sada.

NEO Festival realizuje se u okviru “Tvrđave mira“ , programskog luka fondacije “Novi SAD 2021- Evropska prestonica kulture“, čiji je cilj da ovaj grad koji je već vekovima mesto ukrštanja mnoštvo kultura i negovanja tolerancije, afirmiše kao simbol mira, odnosno tvrđavu koja će pokrenuti energiju zajedništva čitavog regiona,  i naroda koji su bez obzira na sukobe, povezani i zajedno mogu mnogo da doprinesu jedni drugima.

Kultura je način življenja. Kulturu i umetnost možemo da stvaramo svi, i bez obzira na razlike koje su deo svakoga od nas, kultura i umetnost pripadaju svima“, poručuju iz ove fondacije.

Osim NEO festivala, u okviru ovog programskog luka, od 7. juna do 7. jula, biće predstavljen niz kreativnih sadržaja(koncerti, filmovi, predstave…) u autorstvu domaćih i regionalnih umetnika.

U tom duhu, Novi Sad će dobiti i Spomenik prvom svetskom miru, koji je kreirala svetski poznata umetnica i borac za ljudska prava Joko Ono.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: