Foto: pixabay.com

Novi Sad pretvoriće se uskoro u međunarodni grad tanga, pošto će se u njemu održati međunarodni festival ovog plesa.

Udruženje “Todo Tango” poziva sve ljubitelje muzike i plesa da posete predstojeći Peti međunarodni festival “Novi Sad Tango grad”, koji će se održati od 23. do 26. avgusta na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Festival sadrži koncert, naučno predavanje, projekciju dokumentarnih filmova, tango seminar, plesne večeri i druge sadržaje namenjene ne samo plesačima već i svim ljubiteljima tango muzike i plesa, ali i argentinske kulture uopšte.

U Galeriji Matice srpske, sada već tradicionalno, održaće se “SciTango” jedinstveno predavanje u kojem se spaja tango i nauka, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke “Vinča”.

Takođe u Galeriji Matice srpske, održaće se i projekcije kratkih dokumentarnih filmova na temu tanga. Autor Leonel Mitre svoj čuveni Putujući festival “Cinefilia tanguera” iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad i time zvanično započinje turneju po istočnoj Evropi.

U Novi Sad dolazi i maestro Anhel Korija, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih tango učitelja i koreografa današnjice, kako u Argentini tako i širom sveta. Zajedno s njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

Misija, koju udruženje “Todo tango” godinama dosledno sprovodi, jeste da približi tango kulturu što široj publici i zato će se, kao i dosad, festival završiti “Milongom pod zvezdama” na terasi Petrovaradinske tvrđave, gde će podjednako uživati i tango plesači i svi Novosađani.

Festival se održava u saradnji s Galerijom matice Srpske i Jevrejskom opštinom Novi Sad, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, sponzora i prijatelja.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments