Festival „Videomedeja“ od 31. avgusta u Novom Sadu

22. Međunarodni video festival Videomedeja u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost „Videomedeja“ održaće se u periodu od 31. avgusta do 2. septembra u prostorijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do ponoći, a ulaz je besplatan. Otvaranje festivala Videomedeja zakazano je za petak, 31. avgusta sa početkom u 19 i 30 časova.

Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog programa koji su, kao i prethodnih godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić. Na konkursu za 22. Videomedeju pristiglo je preko 1000 prijava od kojih je oko šest posto uvršteno u festivalski program.

Na festivalu će u okviru takmičarskog programa biti predstavljeni radovi iz 28 zemalja, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora Made in Serbia i prezentacije članova žirija – Predrag Šiđanin iz Srbije, Corinna Schnitt iz Nemačke i Richard Vickers iz Velike Britanije. Takmičarski program sastoji se od tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis. U selekciji Projekcije biće prikazano 50 radova, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma/Nastupima zastupljeno 6 medijskih instalacija među kojima će biti dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović. U okviru selekcije Lunartis biće predstavljeno 11 studentskih filmova koji konkurišu za dve nagrade, Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca (sabiranjem glasova publike).

Više o istoriji festivala Videomedeja, programskoj satnici festivala, kao i o autorima i njihovim radovima može se pronaći na sajtu festivala.

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su: Ministarstvo kulture i informisanja Rebublike Srbije, Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Ovogodišnji partneri i podrška Videomedeje su: LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid), Zavod za kulturu Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Seecult, Radio-televizija Vojvodine.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti