Film “Unuk” Aleksandra Reljića nagrađen na festivalu u Sarajevu

       
Foto: balkans.aljazeera.net

Novosadski reditelj Aleksandar Reljić nagrađen je juče 26. septembra za film Unuk na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans Documentary Film koji je održan u Sarajevu.

Film Unuk koji je snimljen u produkciji Radio-televizije Vojvodine nagrađen je odlukom programskog žirija koji su činili Sead Kreševljaković, Lejla Dedić i Đani Hasečić.

“Polazeći od pretpostavke koliko se u regionalnoj produkciji teško izboriti za sredstva koja su potrebna za rad na velikim filmovima, na filmovima čija tema prevazilazi granice regije, a koje tim više utiču na NAŠE (podvukao žiri prim. aut) suočavanje sa prošlošću, ratnim zločinima, te na procese praštanja i pomirenja – kao civilizacijskih dostignuća,  nagrada programskog odeljenja AJB ide izuzetnom filmu Aleksandra Reljica ‘Unuk'”, kaže se u obrazloženju nagrade.

Video: Aleksandar Reljic

Dokumentarac Enkel predstavlja priču o suočavanju sa najmonstruoznijim zločinom u istoriji čovečanstva – holokaustom, iz ugla unuka komandanta Aušvica Rajnera Hesa i preživele logorašice Eve Mozes Kor, koja ga je 2014. simbolično usvojila kao svog unuka. Njih dvoje su potpisali zavet o zajedničkoj borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu.

Pretpremijera filma “Unuk” i razgovor sa Rajnerom Hesom u Galeriji Matice srpske
Foto: nsuzivo.rs

Rajner Hes je unuk Rudolfa Franca Ferdinanda Hesa, koji je 16. aprila 1947. obešen u Aušvicu za ubistvo dva i po miliona Jevreja. Rudolf Hes je u Aušvicu organizovao industrijsko ubijanje Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta “konačno rešenje”, a u proleće 1944, za 56 dana ubija 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske. U vreme Drugog svetskog rata, Bačka je bila deo mađarske okupacione zone i te 1944, preko deset hiljada Jevreja sa njenih prostora odvedeno je u Aušvic, u sigurnu smrt.

Kao komandant Aušvica, Rudolf je sa porodicom živeo u vili, pored logora, tako da su se Rajnerov otac Hans Jurgen i njegove tri sestre i brat, igrali u dvorištu kuće, na samo 100 metara od krematorijuma, u kojem su spaljivani ljudi.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments