Foto: Vizual

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od  9. do 12. decembra 2022. godine u Kulturnom centru Novog Sada.

„Sloganom Acta, non verba odnosno Dela, ne reči festival želi da istakne da podrška LGBT+ zajednici koja se zasniva na rečima i lajkovima ne daje rezultate i više nije dovoljna. Vreme je za dela. Vreme je za akciju! Vreme je za angažovanu filmsku umetnost, fizičko prisustvo i Merlinka filmski festival”, navodi direktor festivala Predrag Azdejković.

Festival u Novom Sadu 9. decembra u 19 časova otvara kratki dokumentarni film „Meldita, ljubavna pesma Sarajevu” u kome Božo Vrećo, najrevolucionarniji umetnik Balkana, peva o životu, prevladavanju prepreka i ljubavnoj priči dva grada, Sarajeva i Barselone. Reditelji ovog ostvarenja su Raúl de la Fuente Calle i Amaia Remirez. Odmah nakon ovog filma biće prikazan kratki igrani film „Frida”, Aleksandre Odić, koji je nagrađen na Filmskom festivalu u Kanu. Ovo ostvarenje prikazuje susret mlade medicinske sestre i njene pacijentkinje istog uzrasta Fride, na granici profesionalne distance i želje za bliskošću.

Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 14 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su odlično ocenjeni holivudski romkom „Burazeri” Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…), slovenački dokumentarac „LGBT_SLO_1984″ Borisa Petkoviča koji je u svetsku premijeru imao u septembru na Merlinka klasik festivalu u Beogradu, francuski film „Peter von Kant” Fransoa Ozona koji je premijerno prikazan na Berlinalu i predstavlja omaž Fasbinderu, nemački igrani film „Čaura” Leoni Kripendorf koji je takođe premijerno prikaza na Berlinalu, srpski igrani film „Kristina” Nikole Spasića.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Domu omladine Beograda od 8. do 11. decembra.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments