FK Vojvodina je danas drugi najstariji klub Super Lige Srbije.

Istorijat FK Vojvodina: Prvi fudbaleri u Novom Sadu

Cilj osnivanja je bio da se privuče omladina, zbog druženja i rada u sportsko društvo, a ujedno i da se probudi ljubav prema novoj, malo znanoj, igri…

Milenko Šijakov, Vladimir Miličević, Milenko Hinić i Kosta Hađi, približili su Novosađanima fudbal i zaslužni su za njegovu popularizaciju.

Posle prvog svetskog rata iz Praga su doneseni prvi dresovi FK Slavije, čije su boje postale zaštitni znak FK Vojvodine do današnjih dana. Vojvodina je danas drugi najstariji klub Super Lige Srbije, a FK Javor iz Ivanjice je osnovan dve godine ranije.

Grb FK Vojvodine

Crveno beli grb FK Vojvodine se donekle menjao kroz istoriju. U trenutku osnivanja 1914.  pa sve do 1950. godine, u donjem delu imao je plavu zvezdu. Ipak, 1950. zamenjena je zvezdom crvene boje i održala se sve do 1992. godine, kada je vraćena plava zvezda, koja i dan danas sija na grbu.

Navijačka grupa FK Vojvodine “FIRMA” je osnovana 1989. godine, ali se Klub navijača FK Vojvodine spominje još od 1937. godine.

Stadion Karađorđe

Stadion FK Vojvodina je izgrađen 1924 godine i dobio je ime po vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu. To ime je nosio do 1941.godine, a osle rata je nazivan Gradskim stadionom. Ipak, 2007. godine mu je vraćeno prvobitno ime.

Uspeh FK Vojvodina

Klub je osvojio dve titule državnog prvenstva SFRJ 1966. i 1989. godine, a Kup Srbije, FK Vojvodina osvojila je 2014. Uz to, 1976 godine, “Voša” osvaja Mitropa kup ( bilo prvo veće međunarodno klupsko takmičenje u fudbalu na evropskom kontinentu), a dosad, bezbroj puta bila je u samom vrhu domaćeg prvenstva.

Poznati “Vošini” igrači

Mnogi igrači FK Vojvodine su igrali zapažene uloge u državnim reprezentacijama, a dosta njih, imali su i velike i uspešne karijere u inostranstvu. Uvek je bila velika čast nositi dres ovog fudbalskog kluba.

Izdvajamo Vujadina Boškova i Todora Veselinovića, zatim Silvestera Takača i Iliju Pantelića. Ratka Svilara i Peru Nikezića ne možemo, a da ne spomenemo.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments