Foto: Ciklonizacija

U uzorcima komaraca sakpljenim na celoj eritoriji grada, progradskih naselja i sela u drugoj polovini juča i početkom avgusta, nije detektovano prisutvo virusa Zapadnog Nila.

Zbog novog, značajnog, porasta vodostaja Dunava, neuobičajenog za ovo doba godine, stručnjaci “Ciklonizacije” u narednim danima očekuju ponovno aktiviranje izvorišta rečnih komaraca na velikim površinama izliva na obe obale. Kako navode, “Ciklonizacija” je pratila stanje na terenu i na vreme pripremila tretmane koji će biti izvedeni u narednim danima.

Foto: Ciklonizacija

“U skoro 50 godina koliko se ‘Ciklonizacija’ bavi suzbijanjem komaraca u Novom Sadu, nije zabeleženo da je sredinom avgusta bilo potrebe za ovako sveobuhvatnim tretmanima protiv rečnih, ili ruralnih komaraca. Međutim, ove godine u Evropi su u proteklom periodu zabeležene ekstremne količine padavina za ovo doba godine i to je dovelo do talasa koji je podigao nivo Dunava do mere da puni izvorišta komaraca na velikim površinama.  Stručnjaci već dve nedelje prate vodostaj Dunava u Mađarskoj i na vreme su predvideli i porast kod nas, te mere koje ćemo morati da preduzmemo. Dunav je več napunio izvorišta, a vrh ovog talasa očekujemo sutra. Za sada projekcije su da će povlačenje ići relativno brzo, ali mi smo spremni i za teži scenario u kojem bi se ova visoka voda zadržala i u dužem periodu”, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije”.

Kako kaže, protiv ove vrste momaraca već su startovali larvicidni tretmani sa zemlje i sa vode, a narednih dana poćeće i tretmani proiv odraslih formi. Tretmani će biti sprovedeni sa zemlje ULV generatorima na terenskim vozilima, sa vode čamcima i amfibijama, a ukoliko bude potrebe izvešeće se i vazdušni tretmani iz helikoptera i aviona.

Foto: Ciklonizacija

Osim ove neeuobičajene situacije sa rečnim komarcima, “Ciklonizacija” u ovom momentu, u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca sprovodi planirane tretmane protiv kućnih ili urbanih komaraca, kao i protiv invazivnih azijskih tigrastih komaraca.

“Redovno se prati brojnost ove vrste komaraca na teritoriji celog grada, svih progradskih naselja i sela. Tamo gde se uoči povećanje brojnosti, izvode se tretmani, tako da u ovom momentu možemo reći da se tretmani izvode svakodnevno u nekom delu grada”, objašnjava Aćimović i još jednom moli građane da budu odgovorni i da ne gaje ovu vrstu komaraca u svojim dvorištima, odnosno da ne drže kofe i burad sa vodom, da provere protočnost oluka i slično.

Foto: Ciklonizacija

Kako je reč o vrsti komaraca koja prenosi virus Zapadnog Nila, “Ciklonizacija” tokom sezone, u saradnji sa gradskom upravom, prati i zaraženost komaraca.

“U drugom krugu analizirani su uzorci sa 46 lokacija sa terotorije grada, prigradskih naselja i sela koji su sakupljeni u drugoj polovini jula i početkom avgusta. Kao i u provom krugu, kada su na analizu su poslati komaraci sa 30 lokacija iz svih delova Novog Sada sakupljeni u prvoj polovini jula, i u ovom drugom krugu nisu detektovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom”, objašnjava Dario Aćimović.

Kako kaže, ovakav rezultat je očekivan jer su za razvoj virusa u komarcima potrebni duži periodi toplog vremena. Zato je, kaže Aćimović, vrlo verovatno da će virus Zapadnog Nila biti detektovan u uzorcima koji će biti sakupljeni tokom avgusta.

Foto: Ciklonizacija

“Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imla najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se u drugoj polovini jula i tokom avgusta. Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature. Izrazito visoke temperature, recimo, pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, odnosno pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani. U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Važno je da se sistematski radi na suzbijanju komaraca i da se ne dospusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus”, objašnjava Aćimović.

TRETMANI U STANOVIMA I MERE PREVENCIJE

Iz “Ciklonizacije” podsećaju građane da su obavezni da se prilikom dolaska ekipe koja izvodi tretmane u stanovima i kućama pridržavaju svih mera prevencije širenja korona virusa.

“Prilikom zakazivanja tretmana, građani dobijaju uputstvo kako da se ponašaju da bi bili zaštićeni i oni i naši operativci. Kao što su naši operativci obavezni da se pridržavaju svih tih mera, tako i građani moraju našu ekipu da dočekaju sa stavljenim maskama i da tokom tretmana drže distancu od dva metra. Takođe treba da imaju pripremljenu olovku kojom će potpisati izvršenje naloga. Ukoliko ne poštuju ove mera, naši operativci neće ući u stan i neće izvesti tretman”, kaže Dario Aćimović.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments