Oslikavanje murala sa likom Mihajla Pupina na istoimenom bulevaru bliži se kraju, a taj projekat deo je programa manifestacije ”Dani američke kulture u Novom Sadu” koja se realizuje u saradnji Grada Novog Sada i ambasade SAD.

Mural je delo troje umetnika, od kojih je jedan naš sugrađanin Uroš Štrboja i dvojac iz Amerike, Martališa Martarita i Dister Rondon iz Njujorka. Gosti iz Amerike, koji su stvarali u brojnim evropskim i svetskim gradovima, kažu da su oduševljeni Novim Sadom i da će sigurno ponovo doći.

Član Gradskog veća za kulturu istakao je da je Novi Sad mesto delovanja umetnika iz celog sveta u okviru brojnih manifestacija na koje je grad ponosan.

’’ Otvorenost za međunarodnu saradnju jedna je od odlika naše multikulturalne sredine, a ”Dani američke kulture u Novom Sadu” je manifestacija koju podržavamo i veoma mi je drago što su rezultati tog projekata ovako vidljivi za sve građane, i na opšte zadovoljstvo. Mihajlo Pupin jedan je od naših velikana čija su dela od značaja za ceo svet, i možemo samo biti zadovoljni što smo mu i na ovaj način odali počast. On je dobar deo života proveo u Njujorku, i sada su Njujorčani u Novom Sadu oslikali ovaj imponzatni mural. Cilj Evropske prestonice kulture, ali i cilj Uprave za kulturu Grada jeste da ujedini umetnike, kulturne poslenike, organizacije i ustanove oko projekata koji će pozitivno uticati na kvalitet života, uz uključivanje građana u društveno-kulturne procese’’,  istakao je Dalibor Rožić.

U okviru ovogodišnjeg izdanja manifestacije ”Dani američke kulture u Novom Sadu” u subotu 12. maja u skejt parku u Novom Sadu biće održano takmičenje u vožnji skejta, a učesnici dolaze iz cele Srbije. Deo programa Manifestacije promoviše stend-ap komediju, pa će večeras u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu nastupiti poznati komičar Srđan Dinčić.

autor:  nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments