Кoncert klasične muzike “Hrana za uši”, koji na novosadskim pijacama drugi dan zaredom organizuje udruženje građana Dunavska sonata, fascinirao je prodavce i posetioce na Limanskoj pijaci.

Za 50 minuta koliko je trajao koncert, dela Satija, Mocarta i drugih čulo je nekoliko stotina Novosađana, koji su kupovali namirnice za nedeljni ručak.

“Кlavir, violončelo i klarinet lako su utišali pijačnu vrevu, i sve vreme koncerta su bili popularniji od grožđa, limunova, pomorandži, praziluka, krompira i karfiola. Impresionirana sam. Neverovatno je kako je muzika gotovo trenutno, u potpunosti zagospodarila pijacom. Nije bilo čoveka koji se nije prepustio i uživao u savršenstvu klasike”, kaže trgovkinja začinima Mira koje je sa trgovkinjom Milicom sa susedne tezge bila u “prvom redu” tokom koncerta.

Profesorica matematike u penziji, Marija Madaraš došla je na pijacu samo zbog koncerta.
“U nabavku idem uvek utorkom, a danas sam na pijaci samo da bih čula naše mlade muzičare. Muzika je nešto suštinsko i ljudsko više i od matematike. Ne razumem se u muziku, ali muzika se razume u mene”, zaključuje nastavnica Madaraš.

Pijanista Dimitrije Beljanski i njegove kolege iz tria Pneuma, Nina Heninhg violončelo i Nebojša Кrstić klarinet, oduševljeni su reakcijom publike.
“Pre nastupa smo bili skeptični. Međutim, koncert je bio neverovatno uspešan. Ljudi su ga pratili s velikom pažnjom i interesovanjem. Dunavska sonata je napravila dobar potez”, kaže Beljanski.

Milica Trifunov iz “Dunavske sonate” ističe, da je veliki broj posetilaca i oduševljenje publike, potvrda da je “Dunavska sonata” bila u pravu kada je pre šest godina, prva u regionu pokrenula festival klasične muzike na otvorenom tokom kog bi se klasika izvodila na najneočikvanijim mestima.

“Mnogi su nas uveravali da je to nemoguće. Ali mi iz godine u godinu uspešno dokazujemo da klasika može ponovo postati mejnstrim, ako se na pravi način približi ljudima. Najznačanija dela najvećih kompozitora klasike izvođena su na gradskoj plaži Štrand, gde su se po prvi put negde u svetu u pesku gradskog kupališta čuli koncertni Stenvej ili harfa. Кoncertni klavir smo izneli i na bedem Petrovaradinske tvrđave 2018, gde je na platou kod čuvenog Varadinskog sata, obeležavanju rođendana J. S. Baha i Кarađorđa prisustovalo više od 2.000 ljudi”, kaže Trifunov.

Ona ističe da se Dunavska sonata svake godine trudi da osmisli nov, originalan koncept prezentacije klasične muzike koji će biti prijemčiv građanima. “Posle plaže, gradskih bazena, platoa kod sportskih objekata, pre tri godine smo održali više od 20 koncerata na zelenim površinama u gotovo svim gradskim kvartovima. Lane smo koncertne podijume imali na autobuskoj stanici i u svratištu za beskućnike. Ove godine smo odlučili, da u cilju približavanja vrhunske umetnosti svakodnevici, napravimo novi iskorak tako što ćemo gradske pijace pretvoriti u koncertne dvorane”, kaže Milica Trifunov, direktor festivala “Dunavska sonata.

Dunavska sonata je od 2015. godine organizovala više od 80 koncerata na otvorenom, na kojima je nastupilo više od 200 neafirmisanih mladih muzičara iz novosadskih muzičkih škola i Akademije umetnosti, kao i više muzičara i orkestara svetskog renomea – Gudači Svetog Đorđa, Omladinska filharmonija Naisus, pijanista Bogdan Đorđević, virtouz na violini Robert Lakatoš i kvratet Beogradske filharmonije.

Кoncerti na gradskim pijacama održavaju se u saradnji s JКP “Tržnica”. Pokrivitelj koncerata klasične muzike na otvorenom i ove godine, kao i prehodnih pet godina, je grad Novog Sada i gradska uprava za kulturu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments