Danas, televizija je nešto bez čega se ne može zamisliti život, premda internet u poslednjoj deceniji preuzima primat kada su u pitanju mediji, televizija će uz radio, ipak još dugo ostati u samom vrhu, posebno kod starije publike.

Na današnji dan obeležava se svetski dan televizije, a ovaj dan ustanovljen je na Generalnoj skupštini ujedinjenih nacija 1996. godine.

Ustanovljen je zbog činjenice da je televizija glavni instrument u informisanju i uticaju na javno mnjenje. Televizija olakšava društvenu i kulturnu komunikaciju, podstiče saradnju i partnerstvo u svetu.

Mi vam danas donosimo priču o tome kako je nastala Televizija Novi Sad, odnosno današnja Radio-televizija Vojvodine.

Preteča današnje televizije, jeste Radio-Novi Sad, nastao  odlukom Glavnog izvršnog odbora tadašnje Narodne skupštine Vojvodine 1949. godine. U odluci je pisalo da se radi o “Državnom privrednom preduzeću pokrajinskog značaja”. 

Program ove ustanove krenuo je svečano na datum kada se obeležavao Dan republike u tadašnjoj državi, 29. novembra 1949. godine, taj datum, slavi se kao dan Radio-Televizije Vojvodine.

Od početka radio postoji na pet jezika (srpskohrvatski, mađarski, slovački, rumunski i rusinski jezik)

Nastanak Televizije Novi Sad

22 godine, nakon osnivanja radija, prateći svetske trendove, rađa se ideja o osnivanju Televizije Novi Sad.

Savet radne zajednice Radio-Novog Sada te godine donosi odluku o osnivanju televizije, a skuština AP Vojvodine 1972. godine donosi odluku o prerastanju radia u Radio-televiziju Novi Sad (RTNS)

Tri godine kasnije, 1975. godine, televizija se seli u moderno zdanje na Mišeluku, gde će ostati sve do NATO agresije i rušenja 1999. godine.

Centralizacija, pa nastanak današnjeg RTV-a

Zakonom iz 1991. godine menja se status elektronskih medija u pravcu njihove centralizacije. Od radiodifuznih centara na području Republike Srbije, ranijih članica JRT – radio-televizija Beograd, Novi Sad i Priština.

1. januara 1992. godine formira se Javno preduzeće Radio-televizija Srbije (RTS).

2006. godine RTS se deli na dva javna radio-televizijska servisa: Radio-televiziju Srbije sa sedištem u Beogradu i Radio-televiziju Vojvodine sa sedištem u Novom Sadu.

RTV je zvanično počela sa radom 26. juna 2006. godine.

Dani podstanarstva posle 1999. godine

24 godine, nakon selidbe u zdanje na Mišeluku, NATO bombe pogodile su prostorije televizije. Zgrade, kao i većina tehnike i veliki deo arhive, uništeni su.

Foto: RTV

Televizija je tada premeštena u prostorije NIS-a u Sutjeskoj ulici gde se nalazi i danas. Uskoro bi međutim televizija trebalo da se vrati u svoj stari dom na Mišeluku.

Nova zgrada posle dve decenije

Nakon tačno dve decenije, televizija bi 2019. godine trebalo da se useli u novu zgradu, koja se već uveliko gradi, a radovi teku planiranim tokom.

Gradnja  je počela, 23.11.2017. godine. Kamen temeljac položio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednikom Skupštine APV Ištvanom Pastorom, predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i generalnim direktorom RTV-a Miodragom Koprivicom.

Tada je rečeno da će radovi na zgradi biti završeni najkasnije do polovine 2019. godine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments