(FOTO) Panorama Novog Sada od varoši do metropole

Novi Sad odavno je prerastao status malog grada i od palanke prešao je dug put. Sada je više nalik maloj evropskoj metropoli.

Razvoj grada u ono zlatno doba kada su građeni Limani i Novo naselje prekinut je ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, pa od 1990-ih pa sve do početka 2000-ih godina, grad nije dobio nijedan kapitalniji objekat osim zgrade NIS-a.

https://www.instagram.com/p/BwhHPw-BMem/?igshid=163177ajmfz9s

Istina, građeno je mnogo, nikla je čitava Grbavica i Nova Detelinara, ali svu tu izgradnju tog momenta nije pratila infrastruktura, pa je građevinski bum koji je trajao od 2004. do 2008. godine doneo i dosta problema koje je danas teško rešiti u tim delovima grada, poput nedostatka parking mesta. Ti problemi sada se rešavaju rekonstrukcijom i izgradnjom novih parkinga.

https://www.instagram.com/p/BwjQwR0Bp4Y/?igshid=dbexh5qj23b0

2008. godine, ceo svet je pogodila velika kriza, koja se odrazila i na građevinski sektor u Novom Sadu i celoj Srbiji, u tom periodu nije građeno mnogo, ali su se izdvojili objekti Bulevar centar Aleksandar gradnje kao i zgrada Zoned na Bulevaru Evrope.

https://www.instagram.com/p/Bwg1MFZhPxt/?igshid=8mmd3jjgnls6

Novi Građevinski bum krenuo je pre nekoliko godina i od tada, Novi Sad je znatno promenio vizuru i panoramu, posebno kada se gleda sa tvrđave. Na horizontu Novog Sada pojavili su se objekti poput Pupinove palate firme Galens, Novog solitera na Bulevaru oslobođenja investitora City gradnje, hotela Sheraton, ali i drugih velikih objekata.

https://www.instagram.com/p/Bwcydwzhfti/?igshid=1o1lei2jr6jo7

Završena je zgrada hitne pomoći, sagrađeno je nekoliko velikih stambenih kompleksa, a nekoliko njih uveliko se gradi.

https://www.instagram.com/p/BwjkOycBW5p/?igshid=lb9xyc81uw0l

Prazne parcele na Bulevaru oslobođenja popunile su nove poslovne zgrade.

https://www.instagram.com/p/BwhS3KwBNXz/?igshid=1uikt7arspntr

Tržni centri Promenada i Big i robne kuće Emezzeta i Lesnina, upotpunili su trgovačku i turističku ponudu grada i doneli brojna radna mesta.

https://www.instagram.com/p/BwhYfYihB1J/?igshid=3jwto4ah8q7i

Novi široki Bulevari koji su probijeni širom grada smanjili su gužvu u saobraćaju, a uz te bulevare stvorila su se mesta za nove stambene blokove.

https://www.instagram.com/p/BzJXIK2BF8C/?utm_source=ig_web_copy_link

Posle dužeg vremena Novi Sad je dobio i značajne obrazovne objekte poput muzičke škole i nove zgrade SOŠO Milan Petrović Razvoj IT sektora doprineo je da Novi Sad dobije i moderan tehnološki park.

https://www.instagram.com/p/BwfHd6Ih9D0/?igshid=1shi1l5tvje38

Planira se i izgradnja instituta Biosens dok je zgrada rektorata završena nakon dve decenije pauze.

https://www.instagram.com/p/BwwefE5BED0/?igshid=186fvhei3r316

Novosadski investitori, poslednjih nekoliko godina više su se oslonili na kapitalnije objekte, pa će tako na bivšem brodogradilištu i na potezu mornarice, nići moderna stambena naselja, a ta investicija biće vredna preko 400 miliona evra. Uz sve ovo širom grada najavljeni su novi objekti, poslovni i stambeni, a na nekim lokacijama povećana je spratnost.

Ono što se najviše potencira u poslednje vreme je i koncept zelene gradnje i ekološkog stanovanja, pa se novi kompleksi grade sa zelenilom unutar dvorišta kao i sa zelenim krovovima.

https://www.instagram.com/p/BwhFv2_h3KR/?igshid=1dqohsvz8kgle

Po svemu sudeći narednih nekoliko godina panorama Novog Sada izgledaće sasvim drugačije, a pogled koji se pruža sa omiljenog vidikovca kod sata na tvrđavi biće potpuno drugačiji.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Željko
01.07.2019 17:53

Sramotno je da nije napravlje bazen ,stanice za hitne službe dežurni zubar,mnogo toga

Povezane vesti