Novi Sad odavno je prerastao status malog grada i od palanke prešao je dug put. Sada je više nalik maloj evropskoj metropoli.

Razvoj grada u ono zlatno doba kada su građeni Limani i Novo naselje prekinut je ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, pa od 1990-ih pa sve do početka 2000-ih godina, grad nije dobio nijedan kapitalniji objekat osim zgrade NIS-a.

View this post on Instagram

Ovako je izgledala gradnja čuvene Karingtonke Gradnja zgrade NIS-a započeta je još 1989. godine. Zbog inflacije i ratnih dešavaja u Jugoslaviji gradnja je stala početkom devedesetih godina. Objekat je zvanično završen 1998. godine. Zgrada se nalazi na Limanu 3 na uglu ulice Narodnog fronta i Bulevara oslobođenja. Novosadska Karingtonka Zbog izgleda i velelepnosti građani su je prozvali “Karingtonka” ili “Kuvajćanka”. Iako je stara preko 20 godina, ova zgrada i dalje važi za jedan od najmodernijih objekata u Novom Sadu, a njenom izgradnjom počela je transformacija Bulevara oslobođenja u poslovno-finansijski distrikt grada. Arhitekta Aleksandar Keković je u intervjuu za sajt podkastrinacija, napomenuo da je nikad izgrađeni severni blok sa trgom, šetalištem i radnjama mogao da poveže ovu zgradu sa Novosađanima. Na njegovom mestu izgrađen je tržni centar Merkator, koji, iako nudi slične sadržaje, nije vizuelno i funkcionalno usaglašen sa susednom zgradom i dodatno doprinosi njenoj izolovanosti. #novisad #architecture #nsbuild #serbia #srbija #novosadski #nsuzivo #modern #city #urban #explore #bandw #blackandwhite #ig_novisad #cityscape #skyscrapers #skyscraper #archilovers

A post shared by Novosadska arhitektura (@arhitektura_ns) on

Istina, građeno je mnogo, nikla je čitava Grbavica i Nova Detelinara, ali svu tu izgradnju tog momenta nije pratila infrastruktura, pa je građevinski bum koji je trajao od 2004. do 2008. godine doneo i dosta problema koje je danas teško rešiti u tim delovima grada, poput nedostatka parking mesta. Ti problemi sada se rešavaju rekonstrukcijom i izgradnjom novih parkinga.

2008. godine, ceo svet je pogodila velika kriza, koja se odrazila i na građevinski sektor u Novom Sadu i celoj Srbiji, u tom periodu nije građeno mnogo, ali su se izdvojili objekti Bulevar centar Aleksandar gradnje kao i zgrada Zoned na Bulevaru Evrope.

View this post on Instagram

@nemanja3105 Aleksandar Bulevar Centar Zgrada građena u periodu od 2008. do 2009. godine Moderan objekat u skladu sa vremenom u kojem je izgrađen, sastoji se od dve konceptualne celine, poslovne i stambene, bruto površine preko 50.000 m². Lokacija objekta je veoma atraktivna – nalazi se na glavnoj saobraćajnici, glavnoj žili Novog Sada, i po svojim sadržajima i po frekvenciji stanovništva. Atraktivnost poslovnog dela objekta je "kula", lamela D, koja se nalazi na samom uglu Bulevara oslobođenja i ulice Novosadskog sajma. Sastoji se od 8 etaža prosečne kvadrature 600 m², ukupno 4.817,76 m². Spratna visina od I do VIII sprata iznosi 3.2 m. Deo objekta prema ul. Novosadskog sajma je stambeni, kao i unutrašnjost objekta, i čine ga tri lamele A, E i F, sa ukupno 195 stambenih jedinica različitih kvadratura. U okviru prve tri etaže unutrašnjeg dela objekta nalazi se garažni prostor, fizičko-tehnički obezbeđen, sa predviđenih 250 garažnih mesta za korisnike objekta. Poseban kuriozitet ovog objekta u stambenom delu čine 8 luksuznih stanova koji imaju zaseban direktan ulazak liftom u stan, kontrolisan senzorskom karticom, fokusiranih u lameli A, kao i stanovi na povučenoj etaži u sve tri lamele sa panoramskim pogledom na grad. Karakterišu ih velike staklene površine u vidu strukturalne fasade bez parapeta, a kvadratura stanova je do 300 m². #novisad #architecture #nsbuild #serbia #srbija #novosadski #nsuzivo #modern #city #urban #explore #bandw #blackandwhite #ig_novisad #cityscape #skyscrapers #skyscraper #archilovers

A post shared by Novosadska arhitektura (@arhitektura_ns) on

Novi Građevinski bum krenuo je pre nekoliko godina i od tada, Novi Sad je znatno promenio vizuru i panoramu, posebno kada se gleda sa tvrđave. Na horizontu Novog Sada pojavili su se objekti poput Pupinove palate firme Galens, Novog solitera na Bulevaru oslobođenja investitora City gradnje, hotela Sheraton, ali i drugih velikih objekata.

View this post on Instagram

„Pupinova palata“ se nalazi u neposrednoj blizini svih značajnih ustanova javnog, poslovno trgovačkog, sportsko rekreativnog i kulturno umetničkog karaktera. Cilj firme je da izgrade prvi OFFICE SPACE tog tipa u Novom Sadu, proizveden po ugledu na najbolje evropske i svetske poslovne zgrade i da stvore prostor koji će unaprediti radnu atmosferu i izazvati osećaj sreće, zadovoljstva i topline korisnika i zaposlenih. Objekat će sadržati poslovne i stambene prostore pretežno tihe delatnosti i neće, na bilo koji način, narušavati poziciju na kojoj se nalazi. Ispod celog objekta projektovana su 3 nivoa garažnog prostora sa oko 400 parking mesta, koji zadovoljavaju sve potrebe funkcionisanja projektovanog objekta. Takođe, jedan deo parkinga imaće funkciju i javnog parkinga, što će unaprediti i olakšati parkiranje u centru grada. Galens invest kao društveno odgovorna firma vodila je računa o svim aspektima zaštite, kako ekološkim i građevinskim, tako i kulturološkim. Predvideli su obezbeđenje susednih objekata posebnim građevinskim metodama. Restaurirana je kompletna fasada Kommunalis banke sa svim detaljima koji su isklesani od kamena, a sve to pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. #novisad #architecture #nsbuild #serbia #srbija #novosadski #nsuzivo #modern #city #urban #explore #bandw #blackandwhite #ig_novisad #cityscape #skyscrapers #skyscraper #archilovers

A post shared by Novosadska arhitektura (@arhitektura_ns) on

Završena je zgrada hitne pomoći, sagrađeno je nekoliko velikih stambenih kompleksa, a nekoliko njih uveliko se gradi.

View this post on Instagram

Sajam kompleks kompanije Tehnogradnjau u ulici Branka Bajića Naselje ,, SAJAM KOMPLEKS" je konceptualnog tipa što podrazumeva  sve uslužne delatnosti potrebne za lagodan život ( IDEA market, italijanski restoran, apoteka, teretana, dečija igraonica, šetalište van i u krugu bloka…) Zgrada poseduje podzemnu garaže ispod celog objekta, sa 108 garaža i garažnih mesta. Garaže su opremljene vratima sa daljinskim otvaranjem, ventilacijom i protivpožarnim sprinkler sistemom. #novisad #architecture #nsbuild #serbia #srbija #novosadski #nsuzivo #modern #city #urban #explore #ig_novisad #cityscape #skyscrapers #skyscraper #archilovers #street #streetphotography #condominium #steet #streetphotography

A post shared by Novosadska arhitektura (@arhitektura_ns) on

Prazne parcele na Bulevaru oslobođenja popunile su nove poslovne zgrade.

View this post on Instagram

Nova zgrada investitora City Gradnja na uglu Bulevara oslobođenja i Braće Ribnikar. Osvetljenje koje vidite na slici priređeno je u oktobru 2018. godine prilikom otvaranja jednog od lokala STAMBENO-POSLOVNI OBJEKAT Su+Pr+Gal+12+Pk, Su+Pr+Gal+8 i GARAŽA Su1+Su2+P+2 Objekat ima poslovne sadržaje na prizemlju, galeriji prizemlja i prvom spratu, a od dugog sprata do potkrovlja je stambene namene. U objektu ima ukupno 126 stambenih jednica, i to po 12 na drugom, 13 na trećem i četvrtom spratu, 12 na petom i šestom spratu, 13 jedinica na sedmom i osmom spratu, po 7 jedinica na devetom, desetom, jedanaestom, 8 na dvanaestom spratu i 9 jedinica na potkrovnoj etaži. #novisad #architecture #nsbuild #serbia #srbija #novosadski #nsuzivo #modern #city #urban #explore #bandw #blackandwhite #ig_novisad #cityscape #skyscrapers #skyscraper #archilovers

A post shared by Novosadska arhitektura (@arhitektura_ns) on

Tržni centri Promenada i Big i robne kuće Emezzeta i Lesnina, upotpunili su trgovačku i turističku ponudu grada i doneli brojna radna mesta.

Novi široki Bulevari koji su probijeni širom grada smanjili su gužvu u saobraćaju, a uz te bulevare stvorila su se mesta za nove stambene blokove.

https://www.instagram.com/p/BzJXIK2BF8C/?utm_source=ig_web_copy_link

Posle dužeg vremena Novi Sad je dobio i značajne obrazovne objekte poput muzičke škole i nove zgrade SOŠO Milan Petrović Razvoj IT sektora doprineo je da Novi Sad dobije i moderan tehnološki park.

Planira se i izgradnja instituta Biosens dok je zgrada rektorata završena nakon dve decenije pauze.

View this post on Instagram

Projekat za zgradu Biosens instituta u kampusu. Biosens povezuje dva najveća sektora u Novom Sadu, poljoprivredu i IT industriju. Institut BioSens iz Novog Sada osvojio je prvo mesto u Evropi u okviru jednog od najprestižnijih poziva Evropske komisije Horizont 2020 – Timing, namenjenog stvaranju Evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima, njihovoj primeni i stvaranju inovacija, a koji će obezbediti kompetitivnu poziciju država u globalnom lancu vrednosti i strateški ih uključiti na put inovativnog rasta Evrope. #novisad #architecture #nsbuild #serbia #srbija #novosadski #nsuzivo #modern #city #urban #explore #ig_novisad #cityscape #skyscrapers #skyscraper #archilovers #street #streetphotography #condominium #steet #streetphotography

A post shared by Novosadska arhitektura (@arhitektura_ns) on

Novosadski investitori, poslednjih nekoliko godina više su se oslonili na kapitalnije objekte, pa će tako na bivšem brodogradilištu i na potezu mornarice, nići moderna stambena naselja, a ta investicija biće vredna preko 400 miliona evra. Uz sve ovo širom grada najavljeni su novi objekti, poslovni i stambeni, a na nekim lokacijama povećana je spratnost.

Ono što se najviše potencira u poslednje vreme je i koncept zelene gradnje i ekološkog stanovanja, pa se novi kompleksi grade sa zelenilom unutar dvorišta kao i sa zelenim krovovima.

Po svemu sudeći narednih nekoliko godina panorama Novog Sada izgledaće sasvim drugačije, a pogled koji se pruža sa omiljenog vidikovca kod sata na tvrđavi biće potpuno drugačiji.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Željko
01/07/2019 17:53

Sramotno je da nije napravlje bazen ,stanice za hitne službe dežurni zubar,mnogo toga