Preko 300 učenika iz sedam novosadskih osnovnih škola okupilo se danas na Petrovaradinskoj tvrđavi da učestvuje u manifestaciji “Školski sportski dan” koju organizuju Savez za školski sport Srbije i Savez za školski sport Novog Sada.

Učenike je na otvaranju manifestacije pozdravio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin i poželeo im uspešan sportski dan.

Manifestacija “Školski sportski dan” se realizuje u okviru projekta “Evropska nedelja sporta” koju je inicirala Evropska komisija, a čiji je cilj razvoj sporta i fizičke aktivnosti. Tokom ove nedelje, organizuju se brojni sportski i edukativni događaji u kojima učestvuje preko 15 miliona učesnika iz 46 zemalja Evrope. Srbija u projektu učestvuje po drugi put, organizovanjem manifestacije “Školski sportski dan” u Beogradu i Novom Sadu gde učenici osnovnih škola imaju priliku da učestvuju u sportskim i kulturnim radionicama i da kroz sport, druženje i igru nauče nešto više o istoriji svog grada.

Izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije Damir Štajner je istakao da je važno što je Novi Sad, kao Omladinska prestonica Evrope razumeo važnost i pomogao realizaciju projekta u kojem učestvuje najosetljivija uzrasna kategorija – osnovci.

“Podaci istraživanja o bavljenju sportom izvan škole, kod dece osnovnoškolskog uzrasta su poražavajući i svi imamo obavezu da nešto uradimo kako bi se to promenilo. Ovo je jedna od aktivnosti koje se sprovode u cilju popularizacije sporta kako bi deca shvatila da kroz sport imaju priliku da postanu bolji ljudi, steknu nove prijatelje i izrastu u zdrave ljude”, rekao je Damir Štajner.

Za učenike sedam novosadskih osnovnih škola pripremljene su zabavne sportske radionice, poligoni i igre, a turistički vodiči će se potruditi da ih na zanimljiv i prijemčiv način bliže upoznaju sa znamenitostima Petrovaradinske tvrđave.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments