Pravoslavni vernici 7. januara proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić.  Poslednji dan pre Božića i ujedno poslednji dan božićnog posta je Badnji dan.   

Za Badnji dan se vezuju mnogobrojni običaji među kojima je unošenje grane mladog cerovog ili hrastovog drveta u dom. Muškarci rano ujutru odlaze u šumu kako bi nasekli badnjak, koji se u kuću unosi na Badnje veče.

Kako se vreme promenilo i veliki broj građana živi u gradovima daleko od prirode, badnjak kupuju na obližnjim pijacama ili uličnim tezgama.

Najvredniji prodavci su uveliko na pijacama, trgovima i ulicama počeli sa prodajom. “Sveto drvce” možete pazariti na Limanskoj, Ribljoj, Detelinarskoj, Futoškoj, Satelitskoj, Kvantaškoj pijaci, na tezgama u njihovoj blizini ali i na uglovima frekventnih ulica u gradu.

Ovogodišnja cene badnjaka varira od 100 do 300 dinara, u zavisnosti od aranžmana i lokacije prodavaca.

Pitali smo trgovce na Limanskoj pijaci kako teče ovogodišnja prodaja, neki od njih su zadovoljni, a neki ne ali se svi slažu u tome da se oseti pad potražnje u odnosu na prethodne godine. Pored pada potražnje primetna je i veća konkurencija.

Pored badnjaka na tezgama možete pronaći i žito za koje je potrebno izdvojiti od 100 do 200 dinara. Prodavci se trude da budu što konkurentniji što znači i različito ukrašene badnjake od onih skromnih do različitih aranžmana što diktira cenu.

Podsetimo, tradicionalno akcija podele besplatnih badnjaka građanima u organizaciji Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora” biće upriličena i ove godine. Kako kažu iz ovog preduzeća u planu je podela 10.000 badnjaka na dve lokacija u Novom Sadu sa početkom u 10 časova. Lokacije su ugao Modene i Zmaj Jovine ulice, i na platou ispred SPENS-a.

Autor: Mirjana Mažić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Boban
06/01/2021 11:40

Ok je to ali onda nemojte ostaviti smece iza sebe vec godinima na f.pijaca je deponija.