Otvaranje Novosadskog dečjeg kulturnog centra u Radničkoj ulici br. 20 upriličeno je danas, 27. novembra. To je najmlađa ustanova kulture, čiji je osnivač Grad Novi Sad. Ustanova je počela sa radom u maju 2019. godine, a u svojoj praksi oslanjaće se na programe realizovane u okviru Manifestacije kulture i obrazovanja dece “Raspustilište” koja ima tradiciju dugu preko 35 godina u gradu.

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, tom prilikom prisutnima se obratila i v.d. direktora NSDКC Aleksandra Lukić, a nastupili su Hor OŠ “Petefi Šandor” i “Mali bend Do Re Mi”.

“Veoma sam ponosan na sve ljude koji su učestvovali u formiranju ovog kulturnog centra posvećenog najmlađim Novosađanima. Sada ćemo imati kontinuitet u dešavanjima za najmlađe, koji će tokom cele godine uživati u bogatim sadržajima, pored raznovrsnih programa i manifestacija tokom raspusta. Ovo je investicija, pre svega u našu budućnost, u našu decu, koja će na adresi NSDКC imati moderno opremljen galerijski prostor, likovni atelje, učionice, multifunkcionalnu sportsku halu i sve ono što je neophodno da klinci imaju najbolje uslove za učenje, rad, druženje i uživanje. Adaptirano je 600 kvadratnih metara, radovi su finansirani iz budžeta Grada sa 20 miliona dinara, a izvelo ih je JКP ‘Stan’. Za nas je to veoma značajna simbolika, jer je to preduzeće bilo u velikim problemima, a danas je u stanju da radi i pozitivno posluje. Ovo je i još jedna Кulturna stanica u gradu kao deo projekta EPК2021. Nekada je Novi Sad imao samo jedan kulturni centar u centru grada, a sada ih imamo u Futogu, Кisaču, Rumenki, zatim Кulturne stanice ‘Eđšeg’ i ‘Svilara’, a radi se i na otvaranju nove kulturne stanice ‘Najlon’ koja će pokrivati Кlisu i Slanu baru. S obzirom na to da ćemo raditi i jednu na Novom naselju i rekonstruisati Кulturni centar ‘Petefi Šandor’ na Telepu, smatram da ćemo brzo doći do devet kulturnih stanica na teritoriji grada”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i pozvao najmlađe Novosađane da zajedno sa roditeljima, učiteljima ili nastavnicima posete Novosadski dečji kulturni centar.

Direktorka NSDКC Aleksandra Lukić istakla je da je cilj bio da deca od najmlađeg uzrasta razviju potrebu za kulturom i stvore permanentnu naviku za pohađanje kulturnih aktivnosti.

“Ovo je najnovija gradska ustanova kulture koja je posvećena deci najmlađeg uzrasta, kao i mladima koji završavaju srednju školu. U ovom prostoru će zaposleni i angažovani saradnici svoje aktivnosti temeljiti na dugogodišnjem radu sa najmlađima i na bogatom iskustvu”, rekla je Aleksandra Lukić.

Radovi na adaptaciji prostora za potrebe nove gradske kulturne ustanove počeli su početkom jula i od danas će u tom prostoru za decu i mlade biti organizovane brojne aktivnosti. Predviđen je program sastavljen od muzičkih i filmskih festivala, programa kulture, likovnih i dramskih radionica, dečjih izložbi, dramskog studija, pozorišnih predstava i savremenog cirkusa. Funkcionisanje Novosadskog dečjeg kulturnog centra realizovaće se kroz dve vrste programa. Prvi je saradnja s novosadskim predškolskim ustanovama i osnovnim školama, u okviru koje će deca imati priliku da organizovano dolaze na programe, a druga su aktivnosti na koje će deca dolaziti s roditeljima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments