Facebook: Istorijski arhiv grada (Fotografisano 1975)

Te 1982. godine, tadašnju Jugoslaviju potresaju nestašice svinjskog i pilećeg mesa, a nestašica deterdženta već je hronična. Trgovci “Centroslavije” nude meso divlje svinje, a živinarska zadruga iznošene koke nosilje. Sve ovo je tek najava za veliku nestašicu benzina.

Početkom septembra pumpe u Novom Sadu još uvek raspolažu velikom količinom goriva. U Beogradu ga međutim nema. Beograđani masovno dolaze svojim vozilima u Novi Sad, praveći redove ispred NAP-ovih pumpi. Mnogi su svoja vozila satima ostavljali u koloni, u nadi da će kada se vrate biti prvi na redu. Točenje u kanistere bilo je zabranjeno.

(Foto: Vladimir Vrgovi, Novi Sad 1970-1990)

Međutim, sredinom meseca i novosadske pumpe su presušile te i ovde dolazi do velike nestašice. Ova nestašica iznenadila je građane Vojvodine. Pumpe su zatvorene na nekoliko dana i nije bilo moguće pronaći benzin. Vlast u pokrajini krenula je tada u ozbiljno razmatranje ovog problema.

Pokrajinsko izvršno veće odredilo je prioritete, gorivo mogu dobiti samo hitne službe. Nakon svega donosi se odluka da se benzin pozajmi od Zagrebačke INA-e, ali i sa konvertibilnog tržišta.

23. septembra stiže obećana pozajmica, međutim toči se samo 15 litara po vozilu.

Karikature iz Dnevnika, karikaturista Živa opisao je nestašicu namirnica i goriva (Foto: Vladimir Vrgovi, Novi Sad 1970-1990)

Podela Bonova

20. oktobra novosadski SUP kreće sa izdavanjem bonova za gorivo, sa mogućnošću kupovine 40 litara mesečno. Aktivirano je 18 šaltera u holu SPENS-a i još 16 u mesnim kancelarijama. Međutim bonovi nisu garancija da će goriva biti.

“Kada je teško, Gadafi”

Savezna vlada zbog nemogućnosti da reši probleme, vadi keca iz rukava i preduzima više puta proverenu meru “Kada je teško, Gadafi”. Prvi čovek Libije u posetu dolazi od 2. do 6. novembra.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor: Vladimir Vrgović, Novi Sad 1970-1990

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments