Povodom obeležavanja 16. oktobra, Svetskog dana hrane, tim Savetovališta za mlade i Centar za promociju zdravlja Doma zdravlja „Novi Sad“ organizovao je akcije na dve lokacije. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana hrane je “Pravo na hranu za bolji život i budućnost – da niko ne bude gladan”.
Poljoprivrednici u svetu proizvode dovoljno hrane da prehrane više od globalne populacije, a glad i dalje postoji. Oko 733 miliona ljudi suočeno je sa glađu zbog nepovoljnih vremenskih prilika, sukoba, ekonomskih padova, nejednakosti i pandemije. Ovo najteže utiče na siromašne i ugrožene, od kojih su većina deo poljoprivrednih domaćinstva, što odražava povećanje nejednakosti u zemljama i unutar njih.
Hrana je treća najosnovnija ljudska potreba, posle vazduha i vode. Ljudska prava kao što su pravo na hranu, život i slobodu, rad i obrazovanje priznata su Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i predstavljaju dva pravno obavezujuća međunarodna pakta.
Tim Savetovališta za mlade u saradnji sa Medicinskom školom “7. april” realizovao je javni čas u osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” u ul. Кraljevića Marka br.2a na temu “Značaj pravilne ishrane” 16.oktobra (sreda) od 08:00 do 12:00 časova.
U okviru javnog časa organizovaćemo sledeće zdravstveno vaspitne aktivnosti:
– organizovanje mini pijace sa sezonskim voćem i povrćem i proizvodima
– javni čas posvećen pravilnoj ishrani, za niže razrede (drugi i treći), gde bi učenici trećeg razreda Medicinske škole „7.april “ održali predavanje na zadatu temu (vršnjačka edukacija).
– individualno savetovanje učenika na temu značaja pravilne ishrane
– organizovanje zdravstveno-vaspitne izložbe u holu škole
Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad“ realizovao je projekat : “Obeležavanje značajnih datuma po kalendaru Javnog zdravlja: Svetski dan hrane” uz podršku Gradske uprave za zdravstvo.
Građani su danas mogli da prekontrolišu šećer i holesterol iz kapi krvi, visinu krvnog pritiska i pulsa, izračunaju BMI, učenici MC Vision Academy (kuvarskog smera) napraviće zdrave zalogaje i davati recepte o zdravom pripremanju namirnica. Takođe, savete o načinu ishrane zainteresovani mogu dobiti i od stručnjaka sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.Javna manifestacija je usmerena na formiranje pozitivnih stavova u vezi sa pravilnim navikama u ishrani najšire populacije, na prevenciju masovnih nezaraznih bolesti koje su posledica nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, kao i na prevenciju nutritivnih poremećaja kod mladih.
Javna manifestacija je usmerena na formiranje pozitivnih stavova u vezi sa pravilnim navikama u ishrani najšire populacije, na prevenciju masovnih nezaraznih bolesti koje su posledica nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, kao i na prevenciju nutritivnih poremećaja kod mladih.
Veliki broj građana došao je da proveri svoje zdravstveno stanje u okviru obeležavanja Svetskog dana hrane organizovanog u TC “Promenada”.
nsuzivo.rs