Foto: Pinterest

Jugoslavija je 1970-ih godina doživela ekspanziju tadašnjih robnih kuća širom bivše nam države, to su bile preteče današnjih modernih šoping centara.

Jedna od poznatijih i većih robnih kuća tadašnjeg vremena bila je robna kuća Beograd, koja se nalazila u gotovo svakom većem gradu u Srbiji.

Međutim, Novi Sad nikada nije imao nijedan objekat ove robne kuće.

Umesto otvaranja RK Beograd, u Novom Sadu 1972. godine 30. juna, tačno u 11 časova, otvara se RK NORK. Ime je skraćenica od Novosadska robna kuća. Bila je pandan robnoj kući Beograd.

Foto: Vladimir Vrgović Novi Sad 1970-1990

NORK će sve do izgradnje TC Merkatora 2007. godine, biti drugi najveći trgovački objekat. Prvi je Stoteksov Bazar. Zanimljivost je da je prvi u našem gradu imao pokretne stepenice. Izgradnja ovog centra počela je 1969. godine, prostirao se na površini od 5700 metara kvadratnih na čak pet etaža, a završen je za nepune 3 godine. Ono što je bilo nepojmljivo za to vreme je da je posedovao moderne klima uređaje koji su držali temperatutu od konstantih 24 stepena celzijusa.

Objekat je otvorio tadašnji predsednik skupštine opštine Dušan Ilijević

Samo dve nedelje posle NORK-a, na Detelinari se u Ulici Grčića Milenka otvara RK Slavija površine 12.000 kvadrata u jednom nivou.

Foto: Vladimir Vrgović Novi Sad 1970-1990

Privatizacija i promena imena

NORK je privatizovan 2007. godine, kupila ga je kompanija Aleksandar gradnja, tada je ime promenjeno u New Nork. Decembra 2016. godine, robnu kuću preuzima novosadski biznismen Petar Matijević koji je vlasnik i TC Bazar kao i Hotela Centar koji se nalaze odmah prekoputa TC New Nork. Danas se tu nalazi kineska robna kuća sa restoranom, mega market i parfimerija.

Nork danas, Foto: Mat Realestate

Zašto baš NORK a ne RK Beograd?

Priča o tome zašto Novi Sad nikad nije dobio robnu kuću Beograd, govori u prilog tome da su ova dva grada uvek imala neku vrstu rivaliteta, ali onog bratskog, zdravog.

Novom Sadu kao mlađem bratu prebačeno je u beogradskoj štampi da sabotira izgradnju RK Beograd.

Tadašnji prvi čovek grada, inženjer Dušan Ilijević, izjavio je tih dana za list Dnevnik, da je istina da su predstavnici RK Beograd bili u Novom Sadu i tražili lokaciju za gradnju, on protiv toga kaže, nije imao ništa, ali je tražio da Novosađani izgrade svoju robnu kuću u Beogradu. Tako je Novi Sad ostao bez RK Beograd.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor: Vladimir Vrgović Novi Sad 1970-1990

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments