Претрага
Претрага
Close this search box.

Frilenseri će od 1. januara uplaćivati penzijsko i zdravstveno osiguranje, i dalje bez prava na bolovanje

Ilustracija, foto: Shutterstock
Frilenseri će ubuduće plaćati doprinose za socijalno osiguranje i ostvariti pravo na overenu zdravstvenu knjižicu.

Od 1. januara 2023. godine frilenseri u Srbiji imaće penzijsko i zdravstveno osiguranje. U Skupštini Srbije trenutno se čeka na usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana kojim će biti regulisana prava i obaveze radnika na internetu. Kako ističe članica radne grupe Tamara Petrović, iz Udruženja radnika na internetu, zahvaljujući izmenama u vezi sa porezima i doprinosima, frilenseri će ubuduće plaćati doprinose za socijalno osiguranje i ostvariti pravo na radni staž.

– Suštinski ovaj zakon se bavi samo obavezama, a trebalo bi da definiše i neka prava. Od prava koja su definisana tu su samo ona koja se tiču staža. Ipak, nećemo imati pravo da priložimo dokaz da smo bolesni, pa da na osnovu toga što plaćamo doprinose dobijemo i pravo na bolovanje, ono obično, trudničko ili porodiljsko. Takođe, nećemo imati pravo ni na godišnji odmor, ali ćemo imati potpunu zdravstvenu zaštitu, kao i svi ostali. Od uplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje imaćemo overenu zdravstvenu knjižicu – navodi Petrovićeva.

Od Nove godine pomera se granica za odlazak žena u penziju

Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, frilenser može da izabere jedan od dva modela oporezivanja. Prema prvom modelu, neoporezivi mesečni iznos će biti 32.000 dinara. Drugi obuhvata neoporezivi mesečni prihod od 19.300 dinara, normirane troškove koji su 34 odsto, porez 10 odsto, i doprinos za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto, dok je doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje 25 odsto. Modeli se razlikuju tako što u prvom modelu nema normiranih troškova, a na osnovicu se obračunava porez od 20 odsto i na oba modela podrazumeva se kvartalno oporezivanje.

– Razlika u izboru modela je faktički u tome šta će se kome više isplatiti. Po prvom modelu neoporezivo je 96.000 dinara po kvartalu, a po drugom modelu oko 57.900 dinara po kvartalu. Prvi model odgovara ljudima koji zarađuju do 50.000 dinara mesečno. Oni bi , ukoliko bi zarađivali do 32.000, imali obavezu da plaćaju zdravstveno u iznosu 1.400 dinara. To bi se plaćalo kvartalno, dakle 4.300 dinara za zdravstveno – kaže ona i dodaje da bu drugi model odgovarao više svima koji zarađuju iznad 50.000 dinara. To znači da neko ko zarađuje 120.000 dinara ima obavezu da plati oko 20 odsto na poreze i doprinose, a ako zarađuju 2.000 evra na poreze i doprinose odlaziće mu 26 odsto zarade.

Politika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti