Претрага
Претрага
Close this search box.

FUTOŠKI PARK USKORO U NOVOM RUHU U toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za REKONSTRUKCIJU ZELENE OAZE

U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i uređenje Futoškog parka čime će ovo zaštićeno područje postati prava zelena oaza našeg grada u funkciji svih građana. Futoški park je park specijalne namene projektovan kao engleski park početkom XIX veka oko arteškog kupatila. Pored botaničkih vrednosti park predstavlja i stanište životinja od kojih su neke strogo zaštićene.

Mađarski arhitekta Armin Pece – Mlađi ponudio je 1907. godine prvobitno idejno rešenje ovog parka, međutim park je ipak delimično rekonstruisan po projektu Ratibora Đorđevića 1964. godine. Ovaj park je stavljen pod zaštitu Odlukom Skupštine grada Novog Sada 2006. godine kao Spomenik prirode III kategorije.

Iako Futoški park predstavlja potencijalno idealan prostor za pasivnu i aktivnu rekreaciju ipak nije dovoljno iskorišćen. Uzrok se pre svega ogleda u nedostatku neophodnih funkcionalnih sadržaja poput elemenata male arhitekture i partera.

Foto: gradskeinfo.rs

Iz tog razloga predviđena je dopuna mobilijara (klupe, korpe za otpatke i javna rasveta – kandelaberi), obnova staza, platoa, stepeništa i rampi, naravno sve to u skladu sa uslovima nadležnog Zavoda. Pored toga projektom će biti razmotrene i mogućnosti postavljanja: digitalnih panoa za izlaganje različitih sadržaja u vidu galerije na otvorenom; brajevih tabli namenjenih slepim i slabovidim osobama pored hortikulturalnih i drugih vrednih sadržaja i tabli za obaveštenje o vrednim stablima. Projektom je predviđena i postavka ograde oko celog parka po uzoru na postojeće rešenje čiji se segmenti nalaze na jugoistočnom delu parka, prenosi portal Gradske info.

Imajući u vidu da jezero u parku nije prirodno, već je u izgradnji napravljeno kao takvo, projektovanje jezera će se izvršiti u skladu sa Tehničkim rešenjem i uslovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode uz garantovani opstanak vodozemaca i strogo zaštićenih vrsta. Međutim, pre svake priče o formiranju jezera potrebno je ispitati vodonepropusnost čempresa jer voda nestaje, pa je potrebno uzeti u obzir i na koji način vratiti vodu i zadržati je u jezeru.

Rekonstrukcija i revitalizacija Futoškog parka uz poštovanje koncepcije i postojećeg stila svakako da će doprineti tome da novosadski delić prirode bude funkcionalniji i dostupniji svima, ističući pri tome prirodne vrednosti koje će biti ponos svih nas.

blic.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
16.07.2022 20:14

Samo posadite neko drvo, ubise nas sa gradnjom zgrada…

Povezane vesti