Претрага
Претрага
Close this search box.

‘GARDIJAN’ POHVALIO HITRE MERE SRBIJE: Srbija je reagovala posle dve masovne pucnjave – SAD ni posle 200 nisu uradile ništa!

FOTO: DRUŠTVENE MREŽE, PRIVATNA ARHIVA/KURIR

Renomirani engleski list “Gardijan” pohvalio je Srbiju zbog reakcije posle dve masovne pucnjave, navodeći da “SAD nisu ništa uradile uprkos 200 ove godine”.

Oni su u tekstu koji je objavljen danas najpre podsetili da je Srbija prošle nedelje doživela dve odvojene masovne pucnjave u kojima je ubijeno više od deset ljudi, uključujući decu i da je Srbija, nacija koja se vezuje za treću najvišu stopu posedovanja oružja u svetu, duboko potresena ovim nasiljem.

– Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije trebalo dugo da preduzme brzu akciju. Samo dan nakon ovih besmislenih pucnjava, Vučić je najavio nekoliko mera koje će sprečiti dalju tragediju. Mere uključuju zabranu novih dozvola za oružje, strože kazne za ilegalno posedovanje oružja, psihološke provere vlasnika oružja i amnestiju za predaju ilegalnog oružja.

Samo dva dana, posle dva stravična masovna streljanja, Srbija je trebalo da deluje. Zašto nakon više od 200 masovnih pucnjava samo u 2023. godini, Sjedinjene Države nisu preduzele sličnu sveobuhvatnu akciju, ili mnogo akcija uopšte? – upitali su se iz ovog uglednog lista.

Oni su u objavljenom tekstu naveli da su SAD na putu da postave rekord 2023. po masovnim ubistvima nakon serije pucnjava i da dan za danom “doživljavaju besmisleno nasilje iz oružja, a ipak je opšteprihvaćeno da će zakonodavci učiniti malo da spreče sledeću masovnu pucnjavu”.

FOTO: GARDIAN

Gardijan ističe da je razlika između Srbije i SAD, odnosno uspeha Srbije po pitanju kontrole naoružanja i neuspeha SAD, u političkom uticaju koji industrija naoružanja ima u Americi.

Američki lobiji za oružje žele da svi Amerikanci poveruju u to da ne postoji odgovarajuća zakonodavna regulative koja bi mogla da bude lek za nasilja u kojima se koristi oružje.

Jedan od njihovih komentara je, kako navodi Gardijan, da se Amerikanci “ne mole dovoljno da nasilje s oružjem prestane”. Tvrde da lobisti uperuju prstom u sve drugo, osim u ono što treba a to je da je oružje u SAD lako dostupno svima, naveo je britanski list.

pink/kurir/gardian

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti