Претрага
Претрага
Close this search box.

GEST ZA PRIMER: Budući policajci dobrovoljno dali krv!

Foto: N1

U Centru za Osnovnu Policijsku obuku u Sremskoj Kamenici organizovana je vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi, na koju se odazvalo 130 budućih policajaca. Ovo je osma akcija koju su realizovali u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, iz kojeg pozivaju sve humane građane, da daju krv, kako bi se stabilizovale zalihe krvi, koje su drastično smanjene.

Krv je tečnost za koju ne postoji zamena, niti alternativni lek, i zato je važno da svako od nas ima razvijenu svest o značaju dobrovoljnog davanja krvi – kaže Sofija Brkljač, kojoj je ovo treći put da se odlučila za ovaj humani gest.

 ”Moje malo, nekome može da spasi život” izjavila je za RTV Sofija Brkljač, polaznica Centra za Osnovnu Policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

”Rado sam se odazvao ovoj humanitarnoj akciji, smatram da je to jako humana akcija i da mogu nekom da spasim život” potvrdio nam je Mihailo Milić, polaznik Centra .

Današnja akcija, kojoj je prisustvovalo 130 –oro mladih budućih policajaca, samo je jedna u nizu, na koje se polaznici i zaposleni Centra za Osnovnu Policijsku obuku rado i u velikom broju odazivaju.

”Ovo je, inače, osma po redu u ovoj kalendarskoj godini akcija koje realizujemo zajedno sa Zavodom. Do sada nam se prijavilo oko 750 polaznika, čime smo prikupili preko 700 jedinica krvi” rekao je Lazar Papić, načelnik klase Centra za Osnovnu Policijsku obuku.

Tokom pandemije, kada je sve bilo zatvoreno, zalihe krvi, ali i broj davalaca su se znatno smanjili, te su uz redovne, često organizovane i vanredne akcije dobrovoljnog davalaštva.

”Mi smo u prethodnim godinama imali 150 jedinica krvi dnevno, odnosno 150 davalaca krvi dnevno nam je bilo potrebno da bismo mogli da obezbedimo sve operativne programe, da podržimo sve one pacijente koji zahtevaju transfuzijsko zbrinjavanje. U ovom trenutku to je stiglo do 300 dobrovoljnih davalaca dnevno” rekla je Zorica Bjelić, portparolka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine

I to još uvek nije dovoljno, imajući u vidu činjenicu da su bolnice izašle iz kovid režima, a operativni zahvati koji su bili “na čekanju” stavljeni su na programe, te je svaka jedinica krvi od dragocenog značaja.

rtv.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti